понедељак, 20. април 2020.

Čokoladna parfe torta s malinama



Kako ove godine, prvi put od kako smo se venčali, za Uskrs nismo išli kod mojih, već smo ga sami slavili kući, gledala sam da što manje hrane spremim. Samo ono najnužnije: čorbica, svečano jagnjeće pečenje (recept za tu divotu tek će biti), koji krompir pečen u saftu od pečenja, a najviše muke mi je zadao desert. Torte pravim retko, obično samo za Božić i Uskrs, ali i tad ili imamo goste ili idemo u goste pa više ponesem nego što nama ostane... A baš sam se nameračila da pravim jednu! I zato odluka pade na ovu parfe torticu, laganu, blago slatku, savršenu za ljubitelje kremastih poslastica. Ako se plašite da će torta imati onaj plastični ukus zbog želatina, nemojte brinuti - želatin je tu tek malo da učvrsti kremu a nikako da je gumira, te se filovi i dalje tope u ustima.


Potrebno je za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kesica praška za pecivo
2 kašike tople vode

Za prelivanje kore:
1-1,5 dl vrelog mleka

Za fil:
500 ml mleka
200 g šećera
2 kesice želatina "C" (ukupno 20 g, ili želatin u listovima dovoljan za 800 ml tečnosti)
500 ml slatke pavlake (napomena sledi kroz recept)
2 kesice vanil šećera
200 g bele čokolade, kvalitetnije, može i mlečna
300 g malina, odledjenih, sa sve sokom

Za ukrašavanje sam koristila:
50 g čokolade
2 kašike ulja
2-3 kašike mlevenog oreo keksa
malo malina i koja borovnica, listići nane
a vi ukrasite kako god i čime god!



Uključite rernu da se zagreje na 180C.
Dno okruglog kalupa prečnika 24-26 cm obložiti papirom za pečenje, stranice pleha ne podmazivati jer se tad kora pri pečenju neće skupiti.

Odvojiti belanca od žumanaca, pa prvo dobro umutiti belanca, da budu čvrsta na dodir, zatim dodati šećer i mutiti koliko da se šećer otopi a belanca postanu sjajna. Dodati žumanca pa kad se i ona sjedine usuti brašno pomešano sa kakaoom i praškom za pecivo. Na kraju u sve dodati i 2 kašike vrele vode.

Testo sipati u pleh, poravnjati i peći na 180C jedno 20-tak minuta, kora treba da bude čvrsta i lagana na dodir.

Pečenu koru izvaditi iz pleha, prvo pažljivo opkrojiti nožem i odvojiti je od pleha a zatim ukloniti papir za pečenje. Koru vratiti u pleh ali tako da dno dodje gore.



Kako je torta prilično visoka, oko 9 cm, pleh sigurno neće biti dovoljno dubok da se naliju i oba fila. Da bih to rešila, ja obično izrežem traku tankog kartona (recimo od nekih poklon kesa) visine 15 cm i uvijem je u streč foliju. Zatim je umetnem izmedju kore i pleha i krajeve zaheftam ili zalepim trakom. Umesto toga možete koristiti i acetatnu foliju, meni i dalje nikako da dodje na spisak za kupovinu :)

Dakle, koru vratismo u pleh, ubacismo i karton da dobijemo na visini, utegnusmo kalup da nigde ništa ne curi, e sad je vreme da koru prelijemo vrelim mlekom. Ravnomerno. Pa to i uradimo. I ostavimo da se sve lepo ohladiiiii....

I onda da krenemo s filom:

Korstim isključivo "C" mleveni želatin, nema nikakav ukus i, bez obzira što su dve kesice po deklaraciji dovoljne za 800 ml tečnosti, ja ih stavim i na više od 1 litar tečnosti i opet se fil dobro stegne i nema gumenast ukus.

Što se bele čokolade tiče, koristila sam belu belgijsku čokoladu Premia (Maxi) i fantastična je. Umesto nje može i bilo koja mlečna bela čokolada ili, ako ne volite belu, onda može i crna, pa će vam i torta biti takva :)

Kako je situacija s koronom takva kakva je, slatku pavlaku koju sam našla u lokalnoj prodavnici - nju sam i koristila. Dakle, ovaj put je bila biljna koja je sama po sebi slatka pa je ovih 200 g šećera u filu sasvim dovoljno. Ukoliko fil pravite s pravom, mlečnom slatkom pavlakom, verovatno ćete morati da dodate još jedno 100 g prah šećera u fil, pa proverite na licu mesta da li vam je fil dovoljno sladak ili ne.

Ovo nisu reklame za želatin i čokoladu, niti je u pitanju plaćen oglas, ovo iz iskustva...

U dublju šerpu (od bar tri litre, kasnije će vam biti jasno i zašto) sipati 500 ml mleka, 200 g šećera, 2 pakovanja vanil šećera i 20 g želatina. Sve zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje, želatin treba da se rastopi, ali vodite računa da mleko ne provri! Na kraju dodati i 200 g bele čokolade i izmešajte da se i ona rastopi. Sve skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi skoro do sobne temperature, mešajte s vremena na vreme, videćete i sami kad krene da se malo zgušnjava pri mešanju...

Slatku pavlaku dobro umutite i ostavite u frižideru da se stegne.

Maline, kao što navedoh u sastojcima, odledite ali sačuvajte i sok koji puste.

U šerpu s mlekom dodajte kašiku po kašiku umućene pavlake, stalno muteći kako bi se sve lepo sjedinilo (zbog toga vam treba veća šerpa :)). Zatim odvojte otprilike pola fila i u to dodajte maline i sok, i sve dobro umutite.


Preko kore prvo izručite beli fil, poravnjajte ga, a zatim preko izručite i fil s malinama. Površinu možete poravnjati nožem ili ovako kao ja, ostaviti je našušurenu, što je lakše :)



Spakovanu tortu stavite u frižider da se dobro stegne i ohadi, najbolje je da je ostavite tako preko noći.

Sutradan uklonite foliju i pomoću širokog noža tortu prebacite na tacnu. Torta jeste teška ali je čvrsta tako da bez problema možete ispod da podvučete i šaku i tako je prabacite.


Otopite 50 g crne čokolade s 2 kašike ulja i ukrasite tortu. Odozgo možete da nabacate malo voća ili čega god...



Torta je čvrsta ali lagana i penasta, savršena kad je hladna. Umesto malina odlična je i s jagodama, bilo svežim, bilo iz zamrzivača. Ako korstite sveže jagode, pre stavljanja u fil ih ispasirajte, izgnječite. Isto tako možete ih samo naseckati i ubaciti u fil. Tad je svako parče izuzetno dekorativno kad se iseče. <3<3<3








©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

 

2 коментара:

  1. Svetlana.da li si odmrznute maline propasirala prije nego si ih dodala u kremu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Mirjana, nisam ih pasirala, nema potrebe kad su odledjene, samo sam ih ubacila u fil i izmutila mikserom. Maline su nežne pa i da su bile sveže opet bi ih mikser skoz usitnio. Kad su sveže jagode u pitanju one bi morale da se propasiraju jer su daleko čvršće. Mada je meni ova torta savršena i kad se u sav fil samo ubace sveže jagode isečene na polovine ili četvrtine. A količina je po želji :)

      Избриши