субота, 22. фебруар 2020.

Hleb s karamelizovanim lukom



Ponekad samu sebe zapitam kako uopšte funkcionišem s obzirom na to koliko malo spavam. U najboljem slučaju sastavim 5 sati, ali i to je retko. I rekla bih da sam sama za to kriva, vazda mi je spavanje bilo gubljenje vremena. Prošle nedelje sam se mrtva umorna samo stovalila u krevet negde oko 9. I probudila se u 1 po ponoći. Naspavana. Oči ko šolje. Okretala se, prevrtala, razmišljala dal život da rizikujem paljenjem lampe (gdin Đ. bi me kablom od iste verovatno zadavio da sam to uradila) i na kraju rešila da se preselim u dnevnu sobu. Kad tamo na programu ona australijanka što kuva "everyday meals", može se tu naći svačega dobrog, finog, jednostavnog, a i onog malo ekstravagantnijeg, bar za naše pojmove. Umesi ona taj hleb sa dodatkom karamelizovanog luka a ja umalo ne ustadoh da u pola dva podmesim testo, eto tako mi je to fino izgledalo. Nekako izdržah, u pola četiri ispratih gdina Đ. na posao i reših da koliko prvi vikend napravim taj hleb. I napravih. I bacih celog. U stvari, malo sam mu samo koricu zgulila, jer je mirisao savršeno ali brate mili, ni trunciču nije narastao! Naravno da je do kvasca, tako mi i treba kad umesto onog proverenog ja kupim neki drugi jer je na popustu i posle eto mi ga na! Sve zalihe bacila u djubre i čekala ovaj vikend. I evo ga, divan, savršen, mek, ukusan, toliko fin da je za doručak bilo " još bih jedno parče al ne smem!" Sad sve nešto mislim: taj bi mu naziv bolje pristajao od ovog gore navedenog! 





Potrebno je:
2 dl mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
1 kašičica šećera
450+50 g mekog belog brašna
1 dl jogurta sobne temperature
1,5 kašičica soli
+
2 kašike maslinovog ulja
250 g crnog luka (dve krupnije glavice)
malo soli
+ još malo maslinovog ulja




Ovim redosledom:
U mlaku vodu dodati šećer i kvasac i izmešati. Ostaviti da odstoji 5-6 minuta, koliko da se kvasac aktivira, da se zapeni.

Prosejati 450 g brašna u vanglu. Dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa usuti jogurt i nadošli kvasac. Najpre sve dobro izmešati varjačom u vangli a onda izručiti na blago pobrašnjenu radnu površinu. Zamesiti meko, glatko i elastično testo. Prekriti ga onom vanglicom i ostaviti ga da narasta jedno sat vremena, treba da se udvostuči. Ako se vangla ne providi, onda narasta dok ne počne da podiže vanglu :)

Dok testo narasta, pripremiti luk: u tiganju zagrejati maslinovo ulje. Crni luk očistiti, preseći na pola i iseckati na tanka rebarca. Izručiti ga na ulje, malo ga posoliti, smanjiti temperaturu i dinstati ga na tihoj vatri sve dok sasvim ne porumeni. Za ovo će vam trebati jedno pola sata. Prohladiti.




Nadošlo testo premesiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini. Pouljiti površinu testa jednom kašikom maslinovog ulja pa testo razvući rukama, tek koliko da se malo rastanji.  Preko testa naneti crni luk, prstima ga utapkati u testo. Testo preklopiti s leve i desne strane do pola, pa još jednom kao knjigu. Zatim ga ponovo nauljenim rukama rastanjiti i preklopiti tako da dobijete veknu. Sve slobodnim stilom, nema šanse da se tu išta pokvari. Čak testo ne morate ni da preklapate već je dovoljno da umesite luk u njega.





Na pleh staviti papir za pečenje i preneti testo. Ostaviti ga na toplom da narasta još jedno pola sata. Za to vreme rerna nek se zagreje na 200C.

Hleb peći na 200 C oko pola sata, možda malo više, sve zavisi od rerne. Treba da fino porumeni a kad ga kucnete s donje strane treba da zvuči šuplje. I da bude lagan kad ga podignete.



Pečen hleb izvaditi na rešetku i pustiti da se malo prohladi.

Savršen je, ali savršen uz domaću dimljenu slaninu, ajvar i tvrdi beli sir, crnogorski naravno :)  I uz šolju jogurta. Jel treba da napominjem kako mu je korica savršeno hrskava?

Jedva čekam sledeći vikend pa da sve ponovim <3<3<3













©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара: