понедељак, 3. јун 2019.

Piletina "Ženeva"


Izuzetno ukusna i jednostavna za pripremu, piletina "Ženeva" nije pod obavezno glavno jelo. Što se mene tiče, možete da izpržite gomilu ove piletine, uz nju da poslužite neku "umakalicu", malo prepečenog hleba s belim lukom i eto grickalice za društvo uz jamb ili onaj dušmanski riziko. A što se rizika tiče, ako ste ga ikad igrali i nikad niste poželeli da pojedete bar onaj jedan tenkić ili da bacite kockice kroz zatvoren prozor - to se ne računa u igranje rizika! Toliko. 

(originalni recept) 

Potrebno je  za 4 osobe:
cca 800 g belog pilećeg mesa
so i biber
sok od 1/4 limuna
1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašika gustina
+
brašna cca 1 -2 kašike
ulje  za prženje



Dakle vako: piletinu iseći na krupnije kocke, recimo dimenzija 3,5-3,5 cm, ili malo veće (?). Posoliti i pobiberiti, dodati sodu bikarbonu. Preliti sokom od limuna, mi volimo da ga ima više a vi možete i da smanjite količinu ukoliko mislite da je to previše. A zavisi i od kvaliteta limuna...  Promešati, dodati gustin tako da obloži svako parče mesa. Prekriti streč folijom i ostaviti da se meso odmori jedno pola sata - sat. Na hladnom, naraFski.

U dubljem tiganju zagrejati ulje, ne mora da ga bude kao za duboko prženje, neka ga je tek malo više nego za obično prženje bilo kog mesa. Temperatura nek ne bude prejaka.

Meso poprašiti s onoliko brašna koliko je potrebno da se svako parče dobro obloži brašnom pa jedan po jedan komad mesa spuštati u zagrejano ulje. Pržiti da porumene ravnomerno sa svih strana. Gotove komade izvaditi na kuhinjski ubrus da bi se odstranio višak masnoće.

Kao prilog poslužite mlade krompiriće, hrskave i meke u sredini. Ili bareno povrće, neku salaticu. Bešamel sos ili tartar. Gdin Đ. se uvek prvo uhvati onog glupavog kečapa... muškarci... <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар