петак, 3. мај 2019.

Kokos rolat


Bože koliko sam se puta u životu namučila s ovim rolatom, pa to broja nema... Koliko god da sam ga volela, kad god sam ga napravila psovala sam sama sebi sve po spisku svaki put kad krenem da ga sečem - drobio se, pucao, kokos ispadao na sve strane, sve u svemu - noćna mora! I uopšte nije bilo bitno po kom i čijem receptu je pravljen, uvek se  završavalo istom katastofom. A kako i ova priča ima svoj ali... ALI sasvim slučajno naleteh na recept za kokos rolat od Ivane sa fejsbuk stranice Ivanini slatkiši a ko je ikad navrnuo tamo onda zna o čemu ja ovde pričam - žena zna znanje! A i imala je isti problem kao i ja s tom razlikom da je ona taj problem rešila a ja sam samo sedela i čekala da ga neko drugi reši za mene ;) Rolat napravljen i isečen, recept podeljen, kolač pojeden a moje zadovoljstvo nemerljivo! U recept sam unela tek minimalne izmene ali je ukus fantastičan. Ako ne verujete, probajte pa se uverite :) 



Potrebno je za 2 rolata dužine cca 30 cm
sve ukupno oko 60 kolača
(originalni recept) 
- crni deo:
250 g mlevenog plazma keksa
100 g oraha
100 g prah šećera
1 kašika ruma
1 ravna kašika kakaoa
100 g otopljene čokolade
20 g maslaca
tačno, ali tačno 14 kašika vrele nes kafe

- beli deo:
200 g maslaca (ili margarina u posnoj varijanti)
200 g prah šećera
50 g kokosa
1 kašika ruma
1 kašika vanil šećera

- za valjanje
30-tak grama kokosa



Ajd' da krenem kao i obično, s napomenama:
- u crni deo sam stavila mlevene orahe umesto mlevenih lešnika samo zato što mnogo volim ukus plazme a lešnici ipak imaju mnogo jači ukus od relativno "neutralnog" ukusa oraha. Možete koristiti i neki drugi mleveni keks kao i lešnike ili bademe.
- 1 ravnu kašiku nes kafe sam skuvala u 2 dl vode (mrzelo me da odmeravam tačno 14 kašika a i bolje da ima nego da zafali). Ako nema nes, onda skuvajte običnu domaću kafu i ostavite da se malo slegne soc pre nego je dodate u kolač.
- u oba dela sam stavila maslac jer je maslac ipak maslac, ali ako spremate posno, preživećete i uz margarin mada je ukus ipak sasvim drugačiji (probala pa znam, da ne bi bilo jes' ti ćeš da mi kažeš!)
- rolate možete uvaljati u kokos ili ih ostaviti golišave, kako god.

Pa da krenemo, konačno:
U dublju vanglicu usuti mleveni plazma keks (posni ili mrsni), dodati mlevene orahe, prah šećer, kakao, rum, maslac otopljen zajedno za čokoladom i, kao što već rekoh, tačno 14 velikih kašika vrele nes kafe. Varjačom dobro izmešati smesu, po potrebi uprljati i ruke, ne brinite, neće da ujede. Smesu podeliti na dva jednaka dela.

Posebno dobro, penasto umutiti maslac sa 200 g prah šećera, vanilom, rumom i kokosom. Ko voli više ruma, doda više ruma. Ko misli da će i od ovoliko ruma da mu deca pošandrcaju zanavek, nek imaju na umu da će tu isti decu kad tad trezniti od mnogo veće količine alkohola. Podeliti na dva jednaka dela.

Na parčetu papira za pečenje oklagijom rastanjiti crni deo na debljinu od cca 5-6 mm, neka bude u dužinu oko 30 cm a u širinu oko 13-15 cm, otprilike. Smesa je elastična i bez problema se rastanji. Preko naneti polovinu belog fila ali tako da ivica po dužoj strani ostane nenamazana da bi se rolat lepše uvio. Pomoću papira za pečenje pažljivo uviti rolat, pa ga uvaljati u kokos. Na isti način pripremiti i drugi rolat. Oba preneti na tacnu/poslužavnik i ostaviti na hladnom, u frižideru da se dobro stegne.





A kad se stegne, seče se fe-no-me-na-lno! Ja sam ga sekla na debljinu od 7-8 mm, ma mogla sam da ga sečem na milimetar debljine, ne bi nigde pukao! Za sečenje koristite tanak, oštar, ravan nož ili skalpel, čisto da bi presek bio lep.



Ako pravite rolat s maslacem, imajte u vidu da će stajanjem na toplom prilično da omekša, ali se neće raspadati. Margarin je opet, sam po sebi, čvršći na sobnoj temperaturi.

I za kraj, samo još da napomenem da je kolač više puta testiran na gdinu Đ., vrlo uspešno je prošao sve probe, i posne i mrsne, ali je ipak s maslacem najbolji. Hvala lepo i dovidjenja! <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


6 коментара:

  1. Nekako mi ne ide ovaj kokos rolat, ali ja sam uporna , isprobaću ovaj recept i nadam se uspehu. Oduševile su me fotografije, jednako kao i recepti. Moj blog http://traganjezaizgubljenimvremenom.blogspot.com/ je tematski vezan za svakodnevicu, razmišljanja, knjige koje čitam, ono što me muči i tako to... ako želiš zaprati me , poozzz!

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogi od nas su se mučili s ovim rolatom, nadam se da će sada sve biti mnogo lakše. Hvala na divnim rečima, pohvale svima prijaju... a sad odoh da zavirim kod tebe na blog, sve me golica čega tu ima! Pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Jedan od prvih recepata koji sam iz mamine sveske zapisala u moju - ono kad mi je zafalilo malo mamine kuhinje, a i gospodinu G (da iskoristim tvoju frazu koja mi se jako sviđa) je bio omiljen. Nisam upoređivala recepte, jer je moj star bar 50 godina i sigurna sam da postoji razlika. Jednom kada budem imala više vremena, možda to i uradim. Iz čiste radoznalosti. Ako odlučim, pak, da ga pravim ponovo (moj glavni potrošač sad više ne jede slatko), biće po tvom receptu, jer, koliko se sećam, pravljenje nije išlo bez problema koje si ti opisivala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olgice, verujem da recept za ovaj rolat svi imamo negde upisan. Jako mi se svidja i verzija bez kokosa, ali sa kuvanim žumancima u filu, moraću uskoro i taj da pravim. Kao što rekoh, najbolja stvar kod ovog rolata je da nema glavobolje oko sečenja - oštar, tanak nož ili skalpel i problem rešen!

      Избриши
  4. Ja predpostavljam da u tamni dio stavite 200 gr maslaca a ne 20. Da li sam u pravu?
    Hvala

    ОдговориИзбриши