недеља, 5. мај 2019.

Grilijaš bombice


I tako... evo još jednog recepta koji je nastao slučajno, od ostataka keksa, malo oraha, predivnog karamel krema i malo bele čokolade... Ne volim da mi se mleveni keks vuče po kući pa uvek gledam da ono što ostane od pravljenja kolača odmah utrošim. Tako sam najpre dobila neodoljivu želju da napravim kuglice od keksa sa višnjama u sredini pa da ih prelijem belom čokoladom, ali onda mi se ukazao grilijaš... sto puta bolja kombinacija. I evo je: 


Za grilijaš će vam biti potrebno:
7 kašika šećera
2 kašike vode
150 g oraha, nemlevenih

a pored grilijaša ide još i:
150 g mlevenog keksa (petit beure ili plazma)
100 g maslaca
50 g otopljene bele mlečne čokolade
+
kao vezivo sam koristila
domaći karamel krem / dulce de leche
a ako ga nemate ili vas mrzi da pravite onda može i običan sirup od šećera i vode

Preliv:
100 g bele čokolade
3 kašike ulja



Od ove količine dobićete 40-45 bombica veličine krupnijeg oraha.
Za posnu varijantu koristite posni plazma keks, margarin i šećerni sirup, kao i posnu čokoladu. Iz pouzdanih izvora znam da ni jedna bela čokolada ne može da bude posna, bez obzira šta proizvodjač kaže!

Ako rešite da bombice pravite sa domaćim karamel kremom, ukus im je fantastičan! Recept je ranije objavljen na blogu pa možete da ga pogledate ako kliknete na sledeći link:
http://vikendkuvarica.blogspot.com/2017/05/dulce-de-leche-iliti-karamel-krem.html



Druga varijanta je da par minuta kuvate 100 g šećera sa 1,5 dl vode da dobijete redji sirup. Bombice pravljene sa sirupom će biti trunčicu suvlje jer se sirup hladjenjem steže dok je karamel krem ipak krem!

Jedan plitki veći tanjir ili tacnu premažite tankim slojem ulja. U šerpici otopite 7 kašika šećera s dve kašike vode, karamel treba da ima lepu boju ćilibara pa vodite računa da ne pregori. Sklonite s vatre i umešajte orahe. Smesu izručite na nauljeni tanjir i ostavite je da sa sasvim ohladi. Zatim grilijaš sameljite na mašini za orahe.

U vanglicu izručite mleveni keks, dodajte grilijaš, 100 g maslaca sobne temperature isečenog na kocke, otopljenu belu čokoladu i na kraju polako, malo po malo dodajte karamel krem ili sirup. Mešajte varjačom dok se smesa malo ne prohladi a zatim uzmite stvar u svoje ruke. Dodajte onoliko sirupa koliko je potrebno da od smese možete da formirate kuglice koje će "da stoje". Imajte u vidu da što je smesa hladnija, to su i kuglice čvršće. Pravite kuglice veličine krupnijeg oraha i redjajte ih na tacnu obloženu papirom  za pečenje. Ostavite ih da se stegnu a zatim ih prelijte glazurom od čokolade. Ja sam ovaj put koristila belu čokoladu za kuvanje, može i obična crna.


Na sasvim tihoj vatri otopite 100 g čokolade sa 3 kašike ulja. Čokolada treba da postane sasvim tečna, da lepo klizi preko bombica kada se preliva. Po potrebi dodati još malo ulja, to već zavisi od vrste čokolade koju koristite. Svaku bombicu stavite na viljušku i iznad šerpice je prelijte čokoladom. Višak otresite a bombicu odložite na papir za pečenje.





Kad se čokolada sasvim stegne, nožićem opkrojiti višak čokolade na dnu bombice a njih po želji staviti u minjon korpice.

Dodatno ih možete ukrasiti raznim perlicama, posuti ih s malo grilijaša, našarati ostatakom čokolade... ma nebo vam je granica! Ja sam od svega ovoga po malo... <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


4 коментара:

  1. Анониман23. мај 2019. 10:33

    Cao, ne ostavljam cesto komentar, ali te redovno pratim. Volim tvoje recepte a vrh svega je tvoj humor :Procitala sam
    komentare na Coolinariki , zato je ovde moj komentar:)
    Srdacan pozdrav iz kisne Norveske :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma sve mi se čini da vas najviše prati blog zbog mog pisanja a najmanje zbog recepata :) :) :)
      Hvala ti puno što me pratiš po kuhinji <3 Što se kiše tiče, izgleda da smo u sezoni monsuna, ovo nema nameru da stane!

      Избриши
  2. Ma recepti su ti divni, celo jutro ih citam i opet se vracam na njih...tvoj humor je za 10 a recepti za mnooogo vise

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Cici, ja stalno ponavljam da je pisanje o kuvanju mnogo više od pukog nabrajanja sastojaka. Uživaj, nadam se da ću nastaviti uspešno da te uveseljavam! :)

      Избриши