понедељак, 25. децембар 2017.

Napoleon kuglice

Poslednji put sam ove kuglice pravila još u prošlom milenijumu 😃 i evo ih opet posle toliko vremena. Ali sada u unapredjenoj verziji pa ako ste paranoični po pitanju salmonele - dobro mi došli, ovo je verzija za vas!

Potrebno je za oko 35-40 kuglica:
100 g mlevenih oraha
100 g prah šećera
100 g čokolade (zgodne mere za sve nas sklerotične heheh)
1 jaje
50 g maslaca
1 kašika ruma

Za nadev:
jedno tvrdo kuvano žumance
50 g prah šećera
50 g maslaca
1 pakovanje vanil šećera
po želji malo sitno rendane korice pomorandže

Za valjanje kuglica:
50 -tak grama mlevenih oraha
ili čokolada u prahu
ili čokoladne perlice
ili šta već imate



Razlika izmedju originalnog recepta i ovog je u tome što u originalnom ide celo živo jaje. Sve ostalo je potpuno isto, u gram. Pa ako izvoljevate možete i tako da ih pravite... Ja sam ipak ovako:

U šerpici, na sasvim tihoj vatri otopiti 50 g maslaca pa dodati 100 g prah šećera (može slobodno i upola manje!) i 100 g čokolade. Temperatura mora da bude najniža moguća, dakle tek da se svi sastojci otope, što znači da će sve ovo da potraje... Dodati jedno celo jaje i rum, malo pojačati vatru pa uz stalno mešanje kuvati par minuta, koliko da smesu dovetede skoro pa do ključanja. Kažem skoro, jer ne bi trebalo da proključa.


Skloniti s vatre i umešati mlevene orahe. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Za to vreme napraviti nadev za kuglice: ispasirati jedno tvrdo kuvano žumance (jednom su me pitali a šta radim sa belancetom, pa pojedem ga il' ga bacim, belancetu je sasvim svejedno šta će biti s njim, ionsko je već kuvano😂😂😂), dodati prah šećer, vanilu i maslac. Sve dobro umutiti viljuškom, da se dobije lepa, jednolična masa. Ako želite možete dodati i koricu pomorandže, odlično će se slagati s rumom i čokoladom! I ovu smesu ostaviti da se ohladi, ali nju stavite u frižider na jedno petnaestak minuta. Zatim formirati male kuglice, prečnika od jedno 7-8 mm recimo, mogu i trunčicu veće. Napravite ih bar 35 komada. Pa i njih dopeći u frižideru.


E sad kad se sve lepo ohladilo i steglo, praviti bombice. Uzimati komade tamne smese, napraviti kuglicu, udubiti je u sredini, u udubljenje ubaciti kuglicu žutog nadeva i sve pažljivo zatvoriti. Uvaljati u mlevene orahe ili već šta ste odabrali. A možete ih i prelivati čokoladom.



Kuglice čuvajte na hladnom ali ih pre služenja iznesite na sobnu temperaturu, da odstoje jedno desetak minuta, mnogo su ukusnije kada malo omekšaju.



P.S. Oni koji bombice jedu u jednom zalogaju, neće primetiti vaš trud i muku. Ali oni koji je zagrizu znaće da cene. Odlične su samo i jedino ako se naprave s maslacem, tada im sve arome dolaze do izražaja. <3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.





Нема коментара:

Постави коментар