уторак, 1. август 2017.

Kolač sa šljivama

Originalan naziv ovog kolača je Kolač sa ukusom knedli pa tu onda nastane zabuna i očekuje se da ima potpuno isti ukus kao knedle sa šljivama. Ja bih pre rekla da njegov ukus podseća na ukus knedli, ipak su knedle samo jedne. Ovo je jedna brza i jednostavna poslastica, toliko jednostavna da je i početnici u kuvanju naprave bez ikakvog problema. Još nisam naišla na nekog ko je ovo probao a da mu se kolač, u najmanju ruku, nije svideo. Recept sam malo modifikovala kako bih dobila ukus i strukturu kolača koji mi se svidjaju.

Potrebno je za testo:
1 l mleka
16 kašika šećera
8 kašika griza
7 kašika instant pire krompira
70 g maslaca
1 jaje

Za fil:
1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
5 g mlevenog govedjeg želatina (to je otprilike 1/2 kesice)

Za posipanje:
200 g prezle
30-tak grama maslaca
1 pakovanje vanil šećera



Prvo pripremiti fil: šljivama izvaditi košticu i staviti da se kuvaju uz dodatak šećera, na tihoj vatri jedno 15-20 minuta, da se gotovo pretvore u džem. Voditi računa da fil ne zagori. Na kraju kuvanja dodati vanilu i 1/2 kesice želatina i sve dobro mešati na vatri kako bi se želatin rastvorio. Meni je ova količina želatina sasvim dovoljna da malo učvrsti fil kako ne bi cureo, a opet fil ne čini gumenastim i bezukusnim. Želatin koji koristim se inače rastvara u 4 dl vode (1 cela kesica) i kuva se sve do vrenja a vodu u ovom slučaju je zamenio fil od šljiva. Gotov fil ostaviti da se malo prohladi, koliko da pripremite testo i prezle.

U širokom tiganju na blagoj vatri zagrejati parčence maslaca pa dodati prezle. Propžiti ih da dobiju lepu rumenu boju ali voditi računa da ne pregore. Skloniti s vatre i  umešati vanil šećer.

Mleko sipati u dublju šerpu, recimo onu od 3 l, dodati šećer i staviti da se kuva. Kad proključa smanjiti temperaturu pa lagano umešati griz i instant pire krompir. Kuvati par minuta koliko da se griz skuva pa skloniti s vatre. Mutiti još žicom da se smesa sjedini, dodati maslac i na kraju jedno blago umućeno jaje brzo umešati u testo.

Pleh dimenzija 25x35 cm posuti polovinom pripremljenih prezli (ja iz puste navike uvek pleh prvo obložim papirom za pečenje ali to zaista nije potrebno). Testo podeliti na dva dela pa jedan deo, malo po malo kašikom rasporediti preko prezli. Zaboravih da napomenem da je za ovaj kolač potrebno i malo više stprljenja kako bi se slojevi složili, pa onda sve polako i bez nerviranja. Preko testa izručite fil a preko njega opet lagano i polako rasporedite ostatak testa. Sve lepo poravnajte i pospite ostatak prezli.

Gotov kolač stavite da se dobro ohladi pre nego što krenete da ga sečete. Kod nas obično završi pola na tacni (kao za goste :)) a ostatak potamanimo onako iz pleha. Hladan, baš prija na ovoj vrućini. A ne mora se ni rerna paliti. A mogu i šljive iz zamrzivača, ništa im ne fali!



P.S. Ima jedan problem s ovim kolačem. Kad ga napravite i probate prvi put, posle toga se zaista teško nakanite da napravite one prave knedle! <3<3<3

Za one koji ne bi da stave želatin u fil, evo kako izgleda kolač i u tom slučaju, malo curi i otima se dok se seče ali je ukus potpuno isti u oba slučaja!





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар