субота, 14. јануар 2017.

Hrskavi hleb, bez mešenja


Au! Nije mi jasno samo što ga ranije nisam spremala. Evo sad dva puta u dva dana i kako je krenulo...

Prvi put sam ovaj način pečenja hleba videla kod Pomoravke, Zorice, ali kako ne volim voće u hlebu nikako se nisam mogla naterati da ga pripremim. A onda gledala po netu, tražila i birala i nisam pogrešila. Izabrala sam baš ovaj! Sve u svemu priprema ovog hleba i nije neka velika mudrost ali treba strpljenja koje se na kraju i te kako isplati - dobićete predivan, mirisan, hrskav, mek, rupičast hleb u koji ćete se prosto zaljubiti, tu pomoći nema...

Potrebno je:
450 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
10 g suvog kvasca
360 ml mlake vode


Ako hleb planirate za doručak onda prethodno veče pripremite testo s obzirom na to da treba da odstoji bar 8 sati - eto zašto treba strpljenja. Ali je zato sama  priprema krajnje jednostavna da će i totalni početnici u kuvanju uživati kako u pripremi tako i u ukusu toplog hleba.

U dublji sud prosejati brašno i umešati so i kvasac. Dakle suvi kvasac. Nije potrebno posebno ga mešati s vodom  niti je potrebno da nadolazi. Samo ga umešate u brašno. U sredini napraviti udubljenje pa usuti mlaku vodu. Varjačom sve lepo izmešati da se sastojci sjedine, a za to će vam trebati otprilike 30 sekundi do jednog minuta maks. Testo treba da bude prilično retko, lepljivo. Onda vanglu s testom prekrijete streč folijom i ostavite je na sobnoj temperaturi da testo odmori bar 8 sati.

Za tih osam sati testo će da naraste, stvoriće se brojni mehurići vazduha ali će posle nekog vremena jednostavno površina da postane ravna, neće više rasti.


Ujutro ustanete pre bele zore jer od nestrpljenja da vidite kako će da ispadne ne možete ni da  spavate (kod mene redovno tako kad pravim nešto prvi put!) pa odmah uljučite rernu na 250C. Izaberite neku staru šerpu sa poklopcem koja može u rernu, pa i nju sa sve poklopcem stavite u rernu da se peče bez ičeg. Sve treba da bude vreeeeeeelo, vrelo, i rerna i šerpa i poklopac! Ja sam izabrala keramičku posudu koja mi je pre jedno dve godine napukla a bilo mi žao da je bacim, pa se vukla po kuhinji tamo i vamo i  konačno,  i tako neupotrebljiva, našla svoju svrhu!


Dok se šerpa peče na suvo, konačno pripremiti i testo za pečenje: na veće parče papira za pečenje posuti pola šake brašna pa na njega istresti testo. I njega posuti s malo brašna i ostaviti ga na toplom još jedno desetak minuta da malo nadodje. Kad se šerpa zagrejala izvaditi je iz rerne, pa na brzinu u nju preneti testo sa sve papirom, odmah je poklopiti i staviti ponovo u rernu, da se hleb peče. Temperauru smanjiti na 200C i hleb peći oko 40-45 min poklopljen, a pri kraju pečenja skloniti poklopac i peći ga još desetak minuta, da lepo porumeni.


Gotov hleb izvaditi iz šerpe, ukloniti papir pa ga prohladiti na žici. Kažem PROHLADITI (!) jer topao je najbolji uz ajvar, kajmak, urnebes i slične namaze i premaze.


P.S. Ovo je, inače, postpraznična i predJovandanska detoksikacija na naš način. Možda nismo mnogo zgodni al' smo zato posle ovakvog doručka - mnogo srećni!



Na Zoričinu preporuku probala sam da ga napravim sa duplo manje kvasca. Što se ukusa tiče, on je nepromenjen - savršeno ukusan hleb. Sama njegova stuktura je tek za nijansu drugačija, rekla bih čak da je više vazdušast mada je manje narastao! Čudno... Zbog uštede na kvascu ;) nastaviću s manjom količinom! Fotografije slede :




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар