среда, 2. децембар 2020.

Posni kolači



I mada će, na prvi pogled, delovati da tu ima više mrsnih no posnih, vrlo je lako mrsni kolač prilagoditi postu - mleko se zameni vodom (ili sada popularnijm sojinim mlekom), margarin zameni maslac, zaboravi se na belu čokoladu jer nijedna nije posna, i tako redom... 

Kada sam sinoć nešto pre ponoći, krenula da pakujem ovu kolekciju, priznajem da sam samu sebe iznenadila količinom kolačića koji su se našli u njoj. Mada to nije ni deseti deo onog što tek planiram da pravim, samo da uhvatim malo slobodnog vremena. Ovo su jednostavni kolači, većina se nit kuva nit peče, što bi moj tajomir rekao: smuljala snajka od jedne smese deset vrsta kolača, samo ih obojila drugačije :) Pa dobro, nije baš da je tako, ali potpuno ga razumem, jer mama nas je naučila da su samo pečeni kolači oni pravi, domaćinski. 

Krenuću redom, onako kako su dati na naslovnoj fotografiji (ne uključujući one spakovane tacne gde ima i nakih i vakih), a na vama je samo da kliknete na link pored slike i on će vas odvesti direktno do recepta. Potrudiću se da pored svakog kolača stavim napomenu šta čime zameniti i da li je potrebno korigivati količine sastojaka. 



1. Praline ili bombice s kikiriki puterom - maslac i petit beure zameniti margarinom i posnim keksom





2. Makedonski kolač - starinski recept za fin posni kolač. Ukoliko ga ne udavite sirupom (količna u receptu je dovoljna) onda ga možete fino iseći na kocke 2x2 cm i bez problema će glumiti sitni kolačić na tacni a da se ne cedi na sve strane. 




3. Dunječke / bombice od dunja - margarin, sve ostalo je ok






4. Ćeten tafne - skroz posni kolač, jedino u fondanu je potrebno zameniti maslac margarinom... 


5. Bombice od suvih kajsija - ono malo maslaca zameniti margarinom, mada može i bez njega. 





6. Štanglice od kikirikija - umesto mleka staviti vodu, plus margarin i posni keks. Za glazuru samo rastopiti čokoladu i ulje, bez dodavanja kisele pavlake. 


7. Grilijaš bombice - e pa njihov izgled će ovde najviše pretrpeti :) margarin, posni keks i crna čokolada za kuvanje + sirup od šećera i vode umesto dulce de leche, hmmmm mislim da bi ovo moglo da bude jako interesantno... 




8. Čokoladne vanilice - posne, te posne... ništa se ne menja. Još jednom napominjem da je testo specifično jer je na bazi ulja i čokolade pa deluje da se raspada. Samo da dobro sabijte kad ga razvučete, imate slike pripreme, i neće biti nikakvih problema. 




9. Konfett pužići - izgledaće malo drugačije nego u mrsnoj verziji, prvo margarin umesto maslaca, a presudna za izgled je crna čokolada za kuvanje umesto bele, dodajte komadić margarina i u čokoladu kako bi se lakše sekao rolat (dovoljno je 30-tak grama, rekla bih)... nisam probala ali verujem da i dalje izgleda bogovski!


10. Rozen torta - kolač koji obožavam, jeste bolja u mrsnoj varijanti zbog maslaca, ali ni u posnoj ne zaostaje. U receptu je dato detaljno uputstvo za pravljenje domaćih korica koje su, po mom mišljenju, neuporedivo bolje od kupovnih. Ipak, možete koristiti i njih, naravno ;) 




11. Pivčići - skroz posni kolači :) 


12. Bombice od suvih šljiva - i ovde može potpuno da se izostavi margarin! 





13. Marcipan štanglice - margarin i posni keks


14. Marcipan bombice - samo margarin... 






15. Lešnik bombice br. 1 - posni keks i margarin






16. Bajadera - posni keks i margarin, i glazura bez kisele pavlake, samo čokolada i ulje


17. Bombice od susama - vala dva sastojka, ni jedan mrsni :) :) :) 






18. Bombice od suvih šljiva i čokolade - ovde možete potpuno izostaviti margarin, bombicama ništa neće faliti, samo će se malo više lepiti za dlanove dok se oblikuju, ali nije drama


19. Štanglice od suvog voća - nema se tu šta ni dodavati, ni oduzimati :) 





20. Bombice od pečenih oraha - margarin i posni keks






21. Bombice od kikirikija - voda umesto mleka, plus margarin, plus posni keks





22. Zrna kafe - posni keks i margarin






23. Žarbo bombice - posna plazma i margarin






24. Bele trufle - staviti margarin i obavezno crnu čokoladu za kuvanje umesto bele, tako će bombice dobiti potpuno novi izgled pa je i krajnje nepristojno nazivati ih "bele trufle" :) 


25. Punjene urme - posni keks i margarin


26. Bombice od suvih smokvi -  samo zameniti maslac margarinom 






27. Bombice od plazme - posna plazma i margarin, ne stavljati liker od čokolade! Obzirom da je onda manja količina tečnosti u kolaču, potrebno je malo smanjiti količinu keksa, tek koliko da mogu da se oblikuju stabilne bombice




28. Rum kasato - ovde je sve jasno, koristiti posnu plazmu i margarin


29. Kokos rolat - margarin i posni keks






Vala nakucah se... a ništa novo vam ne rekoh :) 💓💓💓 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  


Нема коментара:

Постави коментар