понедељак, 3. децембар 2018.

Marcipan bombice


Još jedne bombice koje se brzo i lako pripreme. Ako ste uz to još i ljubitelj marcipana, sigurna sam da ćete u njima uživati. Za vas koji ste preskočili recept za marcipan i praline od njega, evo sve ispočetka: 



Potrebno je:
200 g badema
200 g prah šećera
par kapi ekstakta badema
i šećerni sirup od 150 g šećera i cca 1 dl vode
60-tak grama maslaca
150 g čokolade
6 kašika ulja
malo badema u listićima za posipanje

Ako maslac zamenite margarinom ili nekom drugom biljnom masnoćom, imaćete divne posne bombice.

Bademe prvo blanširati: preliti ih vrelom vodom i prokuvati minut-dva. Ostaviti da odstoje pa probati da li im se kožica lako skida. Ako ide malo teže, ostaviti ih još malo u vreloj vodi. Očistiti ih od kožice i ostaviti ih da se prosuše dan-dva na promaji ili, kao što ja to uvek radim, sipati ih u suv teflonski tiganj i na sasvim tihoj vatri ih prosušiti uz povremeno mešanje. Ne smeju da pregore, da požute, treba samo da se dobro osuše. Gotove, suve bademe ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih samleti. Ukoliko za to korstite klasičnu mašinicu za mlevenje, onda tu i nema šta da birate koliko sitno samleven badem želite - to vam je što vam je. Ali ako za mlevenje koristite blender, onda gledajte da ga sameljete što finije ali da ga ne pretvorite u kašu. Dakle, blender koristite ako baš morate.

Od 150 g šećera i cca 1 dl vode skuvajte redji sirup. Umešajte 30-tak grama maslaca i promešajte dok se maslac ne rastopi.

Samlevene bademe pomešajte sa prah šećerom, dodajte malo po malo šećernog sirupa, koliko da se dobije meka smesa koja lako može da se oblikuje u kuglice. Dodajte i par kapi ekstrakta badema, on daje onaj pravi ukus marcipanu. Sve dobro izmesite i formirajte kuglice prečnika oko 2,5 cm. Ostaviti ih na hladnom da se stegnu.



Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu, dodati 30-tak grama maslaca i 6 kašika ulja. Čokolada treba da bude prilično retka kao bi se lako prelivala preko kuglica, pa po potrebi dodajte još ulja. I ne brinite, stegnuće se!

Svaku kuglicu stavite na viljušku pa je, iznad šerpice s čokoladom, prelijte glazurom. Prelivene kuglice redjajte na papir za pečenje. Ostaviti da se glazura sasvim stegne a zatim pažljivo odvojiti kuglice od papira i nožićem ukloniti višak čokolade s dna. Bombice redjati u minjon korpice i po želji ih ukrasiti. Ja sam ih posipala listićima badema čim sam ih prelila čokoladom - da bih ih razlikovala od drugih čokoladnih bombica na tacni :)

Odlične su, slatke su pa i količinu prah šećera možete slobodno smanjiti. Inače, od ove količine sastojaka dobićete tačno 60 kuglica prečnika 2,5 cm. Fino. <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 








Нема коментара:

Постави коментар