четвртак, 26. децембар 2019.

Bombice od suvih smokvi



Naspram često pravljenih Smorandž bombica, ove su jednostavnija verzija istih, ali su i pogodne za one koji ne vole puno ukus pomorandže u ovom tipu kolača. Dakle, eto malo resavske škole i kod mene, samo što ja prepisujem od same sebe :) 

Potrebno je:
100 g šećera
75 ml vode
100 g maslaca / margarin za posnu varijantu
750 g suvih smokvi
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
1 pomorandža, sok i sitno rendana kora
+
još 50-tak g mlevenih oraha za valjanje bombica





Dakle, udri Jovo nanovo: u šerpicu sipati šećer i vodu i ostaviti da vri na tihoj vatri jedno minut-dva, sirup treba da bude redji.

Smokve očistiti od peteljki, zaviriti u unutrašnjost svake jer svega i svačega neželjenog može tu da se nadje, pa ih samleti na mašini za meso.

Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri. Maslac nek bude sobne temperature.

U vanglicu sipati samlevene smokve, dodati mlevene orahe, otopljenu čokoladu, maslac, sok i sitno rendanu koru od jedne pomorandže. Sve zaliti s malo po malo vrelog sirupa. Mešati varjačom da se smesa sjedini a kad se malo prohladi sve dobro izmesiti rukom.

U zavisnosti od toga koliko su smokve bile suve, zavisi i da li će vam trebati sav sirup ili ne.

Od mlake smese oblikovati bombice prečnika 2-2,5 cm, treba da budu dovoljno čvrste da "ne padaju", a opet nikako suve. Odmah ih uvaljati u mlevene orahe i odložiti u minjon korpice.



Predivno su sočne, a ako, kao i ja, volite kombinaciju smokvi i pomorandže, onda su ove bombice pun pogodak! I ovo je izdašna mera, obradovaće vas sa najmanje 70-tak komada! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар