среда, 25. децембар 2019.

Bombice od Plazme


Ja kao da ništa drugo u životu ne radim, samo bombice valjam :) Al' reko', pola od ovih koje sam spremala, radila sam "iz glave", sve nekako prateći logični sled sastojaka, pa je pitanje da li bih opet mogla da ih napravim potpuno iste ako sad ne zapišem recept? Ili bar da ga prepišem sa onih silnih listića zatrpanih samo meni razumljivim rukopisom...


Potrebno je:
150 g mlevenih oraha
300 g mlevene posne Plazme
125 g  maslaca / margarina za posnu verziju
250 g šećera
1 dl vode
1 dl likera od čokolade / voditi računa o sastojcima likera ukoliko pripremate posnu verziju kolača.

 Za valjanje bombica:
50-tak grama mlevenog Plazma keksa



Kao i za sve posne bombice do sada, tako i za ove treba pripremiti redji sirup - sipati šećer i vodu u šerpicu i ostaviti da sirup vri na tihoj vatri jedno minut-dva.

U vanglici sastaviti mlevene orahe, mleveni keks, dodati omekšali maslac / margarin i liker od čokolade. Količinu likera naravno prilagodite svom ukusu.

U sastojke lagano dodavati vreo sirup, mešati da se svi sastojci sjedine a maslac rastopi. U zavisnosti od keksa koji koristite, nekada će vam trebati sav sirup, nekad manje, pa ako i ne potrošite sve "u prvoj ruci", ne prosipajte ga, već ostavite sa strane pa ga kasnije, po potrebi, možete ponovo  zagrejati i dodati u smesu za bombice.

Sve ostaviti da se prohladi do mlakog pa oblikovati bombice prečnika 2-2,5 cm. Smesa je dobre gustine ukoliko je i dalje meka i laka za rad a formirana bombica "ne pada" kad se odloži na tacnu. Kasnije će se još dodatno stegnuti ali neće biti suva, da puca pod zubom. Bombice odmah uvaljajte u mleveni keks i ubacite ih u minjon korpice. Ostavite ih da se sasvim stegnu pre služenja.



Kao i većina posnih kolača, tako su i ove bombice pogodne za pravljenje par dana ranije, čuvajte ih na hladnom mestu, u zatvorenoj kutiji da se ne bi nepotrebno sušile. Ukoliko želite, možete ih i zalediti, ukus im je nepromenjen ako ih u zamrzivaču čuvate u hermetički zatvorenim kutijama. Od ove količine dobićete oko 60-tak bombica, verovatno i više.

I za kraj jedna dobra vest: mislim da mi je ostalo da otkucam još samo recept za bombice od smokvi i to je to što se bombica tiče. Za sad. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар