четвртак, 5. март 2020.

Bele trufle



U potrazi za nekim novim receptom za bombice, naišla sam na jedan stari  na blogu La cuisine creative. I odličan je, kolači su izuzetno finog ukusa a ni izgled im nije za bacanje :) 

Potrebno je za 40-tak bombica:
150 g maslaca
150 g finog prah šećera
150 g kokosa, sitnije mlevenog
2 pakovanja vanil šećera (20 g)
2 dobre kašike konjaka/vinjaka/ viskija
1 kašičica kafe

Za glazuru:
150 g bele čokolade
4-5 kašika ulja
1 štanglica crne čokolade





Maslac nek bude sobne temperature, bolje će se umutiti. Dodajte mu prah šećer pa ga mutiti par minuta, da bude penast. Zatim dodajte vanil šećer i kokos. Ukoliko je kokos onaj krupnije mleven, možete ga dodatno samleti u blenderu, dovoljno je tek par trenutaka kako ne bi počeo da pušta masnoću. Zagrejte konjak pa mu dodajte ravnu kašičicu mlevene kafe (ili instant), promešajte da se sjedine pa sve dodajte u ostatak smese.



Oblikovati kuglice prečnika 2,5 cm i odlagati ih na papir za pečenje. Kako smesa deluje prilično suvo, možda ćete morati, s vremena na vreme, dlanove da navlažite tek trunčicom vode kako bi se kuglice lakše oblikovale.



Na sasvim tihoj vatri otopiti belu čokoladu i dodati joj ulje, koliko da bude lepo tečna, da klizi preko kuglica. Svaku kuglicu položiti na viljušku pa je iznad šerpice preliti čokoladom, otresti višak čokolade a kuglicu opet odložiti na papir za pečenje.

Posebno otopiti jednu štanglu crne čokolade, dodati joj par kapi ulja, sipati u kesu za zamrzavanje, jedno čoše probušiti čačkalicom pa našarati bombice, sve slobodnim stilom :) Kad se sve stegne, ukloniti višak čokolade na dnu pa bombice spakovati u papirne korpice, lepše izgledaju.



Ako iz nekog razloga ne želite u kolače da dodajete alkohol, ne morate. Ne morate vala ni kafu ako je ne volite. Ni maslac ne mora, može margarin. Umesto kokosa može i keks. Ili mogu i orasi, lešnik, badem... Ako nemate belu čokoladu onda ih prelijte crnom. Ovo da izbegnem ona silna pitanja "a jel mora ta kafa", "ne piju mi deca alkohol pa ne bih", "mrzim belu čokoladu, jel može crna...". Ma može sve brate mili, nije vam recept sveto slovo na papiru pa da ne sme ništa po njemu da se brlja. Samo onda to nisu Bele trufle, već neki vaš kolač <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар