уторак, 24. децембар 2019.

Bombice od kikirikija


Uuuuu ovde malo varam ;) Ako niste znali, gotovo sve posne štanglice mogu vrlo lako da se pretvore u bombice. A i obrnuto :) Pa čak i rolati kad se zainate pa neće da se lepo uviju već pucaju, isto tako mogu da završe u bombicama. Ma kad malo bolje razmislim - bombice su majka-mara za sve neuspele kolače, okrajke i višak svakojakih filova :) :) :) Ove sam pravila po ranije objavljenom receptu za Štanglice od kikirikija, uz izmene koje zahtevaju posni kolači, pa da krenemo: 



Potrebno je:
200 g šećera
1 dl vode / ili mleka
150 g margarina / ili maslaca
100 g pečenog, oljuštenog i mlevenog kikirikija
300 g mlevene posne Plazme
100 g čokolade

 Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja
ili malo krupno mlevenog kikirikija  za valjanje

Za ukrašavanje (po želji): malo seckanog pečenog kikirikija



Prvo i najvažnije: kupićete sirovi, neslani kikiriki. Onda ćete da ga bacite na suv tiganj i da ga tostirate na tihoj vatri, uz mešanje, vodeći računa da ne pregori. Onda ga ohladite pa mu odstranite onu tamnu ljusku. I na kraju ga sameljete. Toliko što se kikirikija tiče.

U malo dublju šerpu sipati šećer i vodu, neka sve vri jedno 2-3 minuta na tihoj vatri. Zatim u to dodati margarin i čokladu i mešati da se rastope pa skloniti s vatre. Dodati mleveni keks i kikiriki, dobro sve sjediniti pa ostaviti da se prohladi.

Od mlake smese oblikovati kuglice i redjati ih na papir za pečenje. Ukoliko ne želite da ih prelivate čokoladom, odmah ih uvaljajte u kikiriki ili keks, kasnije, kada se stegnu, teško da će išta od toga da se nalepi na njih. Ako su, pak, namenjene za čokoladu, onda ih neka, nek se sasvim stegnu na hladnom.

Na sasvim tihoj vatri otopiti 150 g čokolade i dodati 4-5 kašika ulja. Sve dobro izmešati a ulja dodati koliko je potrebno da je čokolada fino tečna i lepo da se preliva preko kolača. Bombicu položiti na viljušku, preliti je čokoladom iznad šerpice, otresti višak čokolade a bombicu odložiti na papir za pečenje. Odozgo ih možete posuti krupno seckanim kikirikijem, eto da možete da ih razlikujete od ostalih bombica.



Kad se čokolada stegne, nožićem opkrojiti svaki kolač i pakovati ih u minjon korpice.

Možete ih zalediti pa odlediti, možete ih pripremiti i nekoliko dana ranije, ništa im ne fali. Odlične u svakom pogledu. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара:

  1. Uh, sad sam mirna. Kad su tebi, dokazanoj majstorici, bombice u fazi glaziranja ovakve, razrešila sam sve dileme. Uvek sam mislila da radim nešto pogrešno, a sad vidim da to tako mora. Jedino si ti bila hrabra da to i pokažeš. Isto važi i za uvodni pasus posta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je najurednije što mogu :) :) :) mada se poprilično zamažem. Mogu da se redjaju i na žicu/rešetku umesto na papir, ali ja mrzim to da perem pa tako... Ali, ti to majstore sve znaš, šta sam ja našla tu tebi nešto da objašnjavam :) :) :)

      Избриши