среда, 27. септембар 2017.

Dunječke - bombice od dunja


Slatko malo zadovoljstvo, skroz starinske! 


Potrebno je:
400 g / 4 kom dunja, očišćenih i narendanih na krupno 
200 g / 3 kom šargarepe, očišćene i narendane na sitno 
200 g / 2 kom kiselih jabuka, očišćenih i narendanih na krupno 
1 limun, sok i kora 
50 g maslaca 
3 kašike smedjeg šećera + za valjanje kuglica 
1 pak vanil šećera ili 1 šipka vanile 


Dunje i jabuke oljuštiti, očistiti i narendati na krupno rende i izmeriti ih - dunja 400 g, jabuka 200 g. Ne cediti ih od tečnosti koju puste. Staviti u šerpicu. 

Šargarepu očistiti i narendati na sitno rende, izmeriti 200 g i dodati dunjama i jabukama. 

Promešati i u to dodati sok i koru od jednog limuna, jedno pakovanje vanil šećera ili 1 šipku vanile i 3 kašike šećera. Kuvati na tihoj vatri, koliko da lagano vri, sve dok ne uvri sva tečnost (otprilike 30-45 min). 

Pri kraju kuvanja dodati 50 gr maslaca i izmešati da se rastopi. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. 
Kuglice se najbolje oblikuju od mlake, nikako hladne, smese. Valjati ih u šećer ili po želji u kokos, orahe, lešnik... 
Ovako pripremljene bombice ne mogu dugo stajati, najviše 2-3 dana, na hladnom. Ako, pak, želite kolač sa dužim rokom trajanja i to može da se sredi: skuvajte gust sirup od 200 g običnog belog šećera sa vrlo malo vode, tek da prekrije secer. U sirup dodati voće i šargarepu pa kuvati dok tečnost ne ispari a smesa se zgusne. Na kraju dodati limun i maslac. Bombice u sirupu bi trebalo da se suše dan-dva na hladnom mestu, pa ih nakon toga redjati u minjon korpice. 

Od ove količine dobije se 35-40 kuglica veličine manjeg oraha. 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.