понедељак, 23. новембар 2020.

Merlinka


Postoje trenuci u životu svake žene kada treba jednostavno sve da batali, raspremi kujnu i ode da gleda ljubić. Ja to nisam uradila kad je trebalo i tako je nastala MERlinka. Odnosno torta u koju je dodat MER limun sa soda efektom umesto ulja. Žuto jedno, žuto drugo i eto naziva  za tortu! Koru sam naravno bacila, mada je bilo svakakvih saveta kako da se spasi, od onog "gurni u sredinu, neće ni da se primeti", do "bacaj odmah, posle se možda predomisliš"! Kuma torti je jedna Aleksandra, mada je i Marina bila jaaako blizu s predlogom Merlenka. Avramov predlog da se torta nazove Garmisch Partenkirchen (jedna od "one" četiri skakaonice) je ušao u najuži izbor ali je izgubio iz očiglenog razloga - ajde svojoj tetki recite kako ste juče na slavi kod prije jeli Garmišpartenkirhen i garantujem da je prvo što će reći - a?! 


Ovo je, u stvari, trebalo da bude Krem torta od Mily ali nije prvi put da krenem s jednim receptom a da se u medjuvremenu predomislim i završim na sasvim drugoj strani. Ima tu dosta Krem torte (bacite pogled i na taj recept) ali je Merlinka, bar izgledom, drugačija. Pa da krenemo:

Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):

3 belanceta

50 g šećera

30 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašika kakaoa

1/2 kesice praška za pecivo

2 kašike ulja

Za natapanje kora: 

oko 1 dl vrućeg likera od čokolade

(ili vrelog mleka)

I Fil:

12 žumanaca

2 kesice vanil šećera

8 dl mleka

6 kašika šećera

100 g gustina

1 kašika kakaoa

200 g noisette čokolade (ili neke druge finije mlečne) 

150 g maslaca

2 kašike prah šećera

3 dooobre kašike umućene slatke pavlake (uzeto od II fila)

oko 250 g malina (svežih ili odledjenih i ocedjenih)

II fil:

4 dl slatke pavlake

(ukoliko je mlečna dodati i 2 kašike prah šećera, ukoliko je biljna šećer nije potreban)

Za glazuru:

2 dl slatke pavlake

200 g čokolade s većim procentom kakaoa

Deluje komplikovano, ali je torta kao svaka torta, posla ima, kore se peku, pa ako imate strah od rerne, ne upuštajte se u ovu avanturu. 

Koristi se kalup prečnika 26 cm, dakle ovo je od onih većih torti. Dno kalupa obložite papirom  za pečenje, stranice ne premazujte ničim kako se kora ne bi skupila pri pečenju. Rernu uključite da se zagreje na 180C. 

U savršeno čistom i suvom sudu umutiti dobro 3 belanceta, dodati šećer, nastaviti s mućenjem dok se šećer ne rastopi. Dodati mlevene orahe a zatim i brašno pomešano sa kakaoom i praškom za pecivo. Na kraju dodati i ulje. Ja sve ovo smutim mikserom, ništa ne odvajam na suve i mokre sastojke. Smesu izručiti i pleh, poravnjati i staviti da se peče. Peći 10-12 minuta na 180 C, ali to već zavisi i od rerne. Kora treba da bude čvrsta na dodir. Izvaditi pleh iz rerne, ostaviti da se kora prohladi u plehu, nožem je opkrojiti i izvaditi iz pleha. Kad se sasvim ohladi ukloniti i papir za pečenje. Na isti način pripremiti i ostale kore. 


Za fil pripremiti lončić za kuvanje na pari ili šta već koristitite. Usuti 6 dl mleka i staviti da se zagreje. 

Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilom. Dodati gustin (umesto njega može i brašno ali je fil daleko finiji s gustinom) i kakao i na kraju uliti i preostalih 2 dl mleka. Izručiti u lončić uz stalno mešanje i kuvati jedno 15-tak minuta, uz povremeno mešanje. Fil treba da ima gustinu ređeg pudinga. Na kraju kuvanja dodati i mlečnu čokoladu, promešati da se rastopi pa skloniti s vatre. Fil preručiti u drugi sud da se pre ohladi. Možete ga ohladiti uz stalno mešanje kako se ne bi stvorila pokorica na površini ili ga prekriti streč folijom tako da sasvim naleže na fil. 

Posebno umutiti 150 g maslaca sa 2 kašike prah šećera i sastaviti sa sasvim ohladjenim filom. 

Posebno umutiti i 4 dl slatke pavlake, da bude čvrst šlag. Od toga odvojiti tri dobre kašike i sastaviti s čokoladnim filom. 


I konačno - filovanje:

Od čokoladnog fila odvojte jedno tri-četiri kašike da premazivanje torte okolo. Svaku koru natopite s malo zagrejanog čokoladnog likera (može i vrelo mleko ali je s likerom lepša, a deca vam od te male količine sigurno neće flipnuti) i sačekajte da upije. Dakle, 

- koru na tacnu, preko čokoladni liker, zatim pola čokoladnog fila, nabacajte pola količine malina, zatim

 - druga kora, čokoladni liker, sav šlag

- treća kora, čokoladni liker, ostatak čokoladnog fila, ostatak malina, 

- četvrta kora, čokoladni liker, nategnete flašom ostatak likera, vreme je da se nazdravi jer je poduhvat skoro pri kraju. 

Okolo premazati tortu onim odvojenim filom i ostaviti da se stegne. 


Za glazuru zagrejati 2 dl slatke pavlake i dodati čokoladu. Sve zagrevati uz mešanje, da se čokolada sasvim rastopi ali da ne proključa. Prohladiti koliko da može lepo da se prelije preko torte a da ne beži s nje. I ovo ostaviti da se stegne. Ako je ostalo malo onog čokoladnog fila, nacvrckati zvezdice i cvetiće po torti, natrpati odozgo andrmolje, sve slobodnim stilom. 

Seći je tankim, oštrim nožem, ganaš ne puca a kore se seku san snova. Ako želite ovako čist presek kao što je kod mene, onda ne testerisati nego je seći u jednom ravnom potezu. 

Meni posebno fina jer je s malinama. Jer maline mnogo volim. A i maslac. I čokoladu. 💖💖💖






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

 






Нема коментара:

Постави коментар