понедељак, 06. фебруар 2017.

Makedonski kolač

Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.

Napomena: 1 šoljica = 150 ml

Testo:
5 šoljica kisele vode
 5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 g seckanog suvog groždja
100 g seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo

Sirup:
 250 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dl vode

Za posipanje:
50 g sekcanih oraha / po želji - ne mora al' lepo izgleda

Nije obavezno/mrsna verzija kolača:
100 g čokolade
50 g maslaca
1 kašika kisele pavlake
1 kašika ulja



Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.

Rernu zagrejati na 180C. Pleh dim 25x35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 g seckanih oraha. Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 g šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dc vode oko 3-4 minuta i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač. Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup.
Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha...
Ukoliko nije neophodno da kolač bude posni onda preporučujem da ga pravite sa prelivom od čokolade jer je još ukusniji! U tom slučaju testo se ne posipa seckanim orasima pre prečenja. Glazuru napraviti od 100 g tamne čokolade, 50 g maslaca, 1 kašike kisele pavlake, 1 kašike ulja - sve dobro sjediniti na slaboj vatri i preliti preko kolača. Odlično se seče, čokolada se ne odvaja od kore bez obzira što je prethodno natopljena sirupom. A i kombinacija cimeta, čokolade, oraha je prava stvar!
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji. Meni je bilo dovoljno što mi je ovog tmurnog, hladnog, kišovitog nedeljnog jutra kuća mirisala na cimet...pustite muziku i uživate u svakom zalogaju... 






Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.