среда, 18. децембар 2019.

Bombice od pečenih oraha



Za razliku od lešnika i badema, orahe uopšte nemamo običaj da pečemo. A ukus pečenih oraha je zaista specifičan i iznenadi u kolačima i tortama, pa preporučujem da isprobate i ove bombice. 

Potrebno je:
150 g šećera
1 dl vode
150 g  pečenih, mlevenih oraha
50 g pečenih, krupno seckanih oraha
100 g maslaca / margarina za posnu varijantu
150 g mlevenog plazma keksa / posni ili mrsni
50 g čokolade
dobra čašica viskija ili više, sve po želji

Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja



U šerpici ušpinovati šećer i vodu, neka vri na tihoj vatri jedno 2-3 minuta. Sirup treba da bude redji.

Orahe ispeći / tostirati na suvom tiganju, ohladiti, 150 g samleti a 50 g iseckati na krupno. Sipati ih u vanglicu, dodati mleveni keks, 50 g otopljene čokolade, viski i 100 g maslaca / margarina sobne temperature. Malo izmešati pa uliti sirup. Ne dodavati sav sirup odjednom, već malo po malo, dodate pa promešate i vidite da li je gustina smese dobra. Od vrelog sirupa otopiće se maslac i lako će se sjediniti s ostatkom mase. Ako smesa i deluje redje, kad se ohladi prilično će se stegnuti. Inače gotove bombice i treba da budu malo mekše, nikako suve kao barut.


Sve dobro izmešajte varjačom, ostavite da se smesa malo prohladi - do mlake - pa pravite bombice veličine po želji. Redjajte ih na papir za pečenje i ostavite da se savim stegnu.

Na tihoj vatri otopiti 150 g čokolade sa 4-5 kašika ulja. Ulja dodavati onoliko koliko je potrebno da čokolada fino klizi preko bombica. Na viljušku položiti bombicu, iznad šerpice je preliti čokoladom, otresti višak čokolade a bombicu odložiti na isti onaj papir za pečenje. Kad se čokolada stegne, nožićem opkrojiti višak a bombicu spakovati u minjon korpice.



Od ove količine dobićete oko 50-60 bombica prečnika 2-2,5 cm. Ako mrzite da kuglate, onda smesu rastanjite u ploču debljine 3 cm, prelijte čokoladom i kad se ohladi secite na štanglice.

Da se ne bi videli otisci prstiju na čokoladi, ja bombicu na nožu prenesem do korpice. Mada mi nekad to i ne podje za rukom pa moram da ih se dohvatim <3<3<3


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар