среда, 6. мај 2020.

Kikiriki puter s medom i belom čokoladom



Jedini problem s ovim kikiriki puterom je što nemam granicu kad krenem da ga jedem, a kod mene je uvek u slatkoj verziji. I to onoj najgoroj mogućoj: na krišku belog hleba prvo fin sloj kikiriki putera pa preko toga pozamašan sloj nekog čokoladnog krema, i ladno mleko, i nek ide život! 



A vrlo jednostavno ga je napraviti:

Potrebno je za osnovni recept:
300 g kikirikija, pečenog, neslanog, po mogućstvu blanširanog (bez opne)
1-2 kašike ulja

Za dodatak:
2 kašike meda
1 štangla (20 g) mlečne bele čokolade
(osim navedenog, kao dodatak možete koristiti šta god da vam padne na pamet a da ide s kikirikijem, i slano, i slatko, i ljuto!)



I onda krenem s napomenama:
kikiriki kupite u prodavnicama zdrave hrane, ima baš takav, pečen, neslan, blanširan. Košta oko 300 din/kg.
Umesto običnog suncokretovog ulja možete koristiti i kokosovo ili koje već koristite.
Med nema zamenu.
Ja volim belu čokoladu, što kvalitetnija to je namaz ukusniji. Može i crna, može i mlečna, ma može koju god da volite.
Za ovaj recept vam treba i blender, što jači - to bolje.

Mi smo naš blender dobili za svadbu, dakle pre skoro 14 godina, ni tad nije bio neka marka, ni tad nije bio nešto jak, ali izakala sam ga najstrašnije za sve ove godine i to najstrašnije i eno, još čitav. Krlja ali radi! A da bi me služio još koju godinicu, kikiriki maslac pravim iz dva puta, dakle sipam po 150 g kikirikija unutra a i sve ostale sastojke podelim na pola. Ali, da krenem ipak redom:

Sipati u blender kikiriki pa ga uključiti. U početku onako pulsno, na sekund dva, a kasnije može i na duže. S vremena na vreme je potrebno odvojiti smesu koja se zalepi za stranice kako bi se sve bolje samlelo. Posle minut-dva kikiriki će početi da otpušta sopstvenu masnoću tako da zavisi koliko ćete ulja još dodati, može biti da će i jedna mala kašičica biti sasvim dovoljna. Dodajte med i iseckanu čokoladu. Ponovo uključite blender, sad bi smesa trebala da bude redja, gustine običnog eurokrema na sobnoj temperaturi, recimo. Ali nikako ne bi smela da bude sasvim tečna, retka.


Preporučujem da blender odmarate s vremena na vreme, kako se ne bi pregrejao. Ja sam jednu turu od 150 g napravila za cca 10-15 minuta, počela, stavila kaficu, plaknula tanjire, nastavila, zakuvala kaficu, srk-dva-tri i završila s mlevenjem! Isto tako i sledeću turu, i za nekih pola sata sve gotovo a da ste jedva nešto i radili!


Od 300 g kikirikija dobićete ovako manju teglicu gotovog putera. Ako ste očekivali više, džaba ste očekivali jer od 300 g nečega nikako ne možete dobiti kilo ičega!

Kikiriki puter je, inače, izuzetno kaloričan,  u 100 g putera ima skoro 600 kalorija, dakle u ovih 300 g ima 1800 što je potreban dnevni unos kalorija za majstora na gradjevini! Šta da vam kažem, koliko god da vam se svidi, naročito ako je s kremićem i mlekom, povedite računa, ne morate svi biti prasići kao ja! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima, 




2 коментара:

  1. Slatka si vec tako simpaticna, svaki recept ima i zivotnu pricu, sto te cini neodoljivom, zajedno sa receptima💖

    ОдговориИзбриши