четвртак, 16. август 2018.

Pekmez od šljiva


Jedini pravi pekmez od šljiva je onaj što se beskonačno dugo peče u rerni smederevca, bez trunke šećera, samo domaća madžarka ili požegača, stare, slatke sorte. A kako ja smederevac nemam... ... sad se setih nečeg... pre jedno godinu dana listam onaj dodatak u novinama, ono gde je sve na akcijama i džabe pa te biju ako ne kupiš, i tako mi pogled pade na smederevac pa mi se ote glasno: što je leeeeep! Ma da je Džordž tad stao ispred šporeta kunem vam se da bih ga samo odgurnula da mi pogled ne zaklanja! Svejedno, izvinjavam se zbog digresije, ja to tako stalno. Ali smederevac i dalje nemam, biće valjda jednog dana, mesto ga čeka, a pekmez zato pravim ovako:



Potrebno je:
šljive, što zrelije, slatke
šerpa
tegle i ostala skalamerija

Šljive oprati i izvaditi koštice. Pocepati ih na pola pa ubaciti u šerpu za kuvanje džema, pekmeza, marmelade, ajvara i slavskih sarmi. Ja ih malo, ali stvarno malo izgnječim onom pasirkom za pire krompir kako bi pustile malo soka. Šerpu stavim na vatru (čitaj na onu pećku za pečenje paprika) pa krenem s mešanjem. Vatra ne sme da bude prejaka.


Sam taj početak kuvanja je najvažniji, šljive treba da puste sok da bi imale u čemu da se skuvaju pa je potrebno stalno mešanje. Kada pekmez počne lagano da vri, šljive će same po sebi da puste sok pa će jedno vreme i plivati u tečnosti tako da nećete morati da mešate non-stop.

Dužina kuvanja ovog pekmeza zavisi od količine šljiva, njihove zrelosti a i od veličine šerpe. Kod mene to obično traje oko dva-dva ipo sata. Kad na dnu šerpe počne da ostaje jasan trag varjače, kad pekmez koji padne preko tog traga ozbiljno zacvrči, onda znam da je gotov! Za svaki slučaj izvadim na tacnicu kašiku pekmeza i ostavim da se ohladi. Mora da bude gust a količina mu se bukvalno prepolovi u odnosu na količinu na početku kuvanja.




Oprane tegle i poklopce naguram u rernu i uključim je na 100 C te ih ostavim tako jedno 30 min, može i duže pa čim je pekmez gotov ja ih punim. Napunjene i zatvorene tegle ponovo vratim u rernu i isključim je, i ostavim ih da se postepeno ohlade. Što se mera tiče, recimo da od 5 kg šljiva dobijem oko tri tegle od 750 g. Dakle samo šljiva, ništa začini, ništa šećer!


To je to. Za pravi pekmez. A može i ovako:

Potrebno je:
5 kg šljiva
1 kg  šećera
1 dl ruma
40 g vanil šećera

Šljive oprati i izvaditi koštice pa u šerpu u kojoj će se kuvati pekmez redjati red šljiva, red šećera. Kad se sve utroši, povezati čistom, suvom krpom ili poklopiti i ostaviti u frižideru da prenoći. Ili ostaviti da odstoji bar 5-6 sati kako bi šljive pustile svoj sok.

Ostatak priče je isti kao i u prethodnom delu, mešanje i kuvanje dok se pekmez ne zgusne, opet će vam trebati jedno 2 sata. Pri kraju kuvanja dodati rum i vanilu. I tako kuvan pekmez sipati u vrele, sterilisane tegle, dobro ih zatvoriti i vratiti u rernu da se postepeno ohlade. Od ove količine dobićete oko 4 tegle pekmeza. Ovaj način kuvanja pekmeza je dobar kad ne možete da nadjete slatke šljive, već ste osudjeni na one krupne, ali ne baš slatke, stenlejke. Što se šećera tiče, možete ga staviti i više ako volite baš sladak pekmez, meni je ova količina sasvim ok. Pekmez koji se kuva sa šećerom ima nešto svetliju boju, više je crveniji od onog pravog koji je gotovo crn!


A kad se nakuvate pekmeza, onda je red i da počnete da ga trošite. Ako mi dozvolite da biram, onda su to pod jedan palačinke s pekmezom a pod dva... pa pod dva je sve ostalo! <3<3<3 Ili iznenadite neke drage goste savršenom tacnom punom Mini Pavlova s pekmezom od šljiva i rakijom ili jednostvnim buhtlama s džemom! Njam!!!




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,

Нема коментара:

Постави коментар