недеља, 1. децембар 2019.

Taliri od oraha



I tako dok neki iščekuju da otkucam recept za Šapice s makom, ja sam ipak rešila a vas sve obradujem nečim sasvim drugačijim: jednostavnim i finim kolačićima s orasima, a u nedostatku oraha, sasvim dobra zamena je i lešnik :) Mera je izdašna, mada se na osnovu sastojaka to ne bi moglo reći, a ukoliko sačekate bar da prenoće, od suvog keksa pretvoriće se u divne meke kolačiće. Zato su pogodni da se naprave i 7-8 dana ranije, a čak ne morate da ih čuvate u nekoj kutiji da se ne bi sušili, dovoljno je samo da budu na nekom hladnijem mestu. 



Potrebno je:
2 jajeta
150 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 kašike soka od limuna
125 g mlevenih oraha
prstohvat soli
225-250 g mekog, belog brašna
+
100 g mlečne čokolade
30-tak grama maslaca
1 kašika ulja
+
koliko kolačića, toliko jezgri oraha



Priprema je vrlo jednostavna:

Rernu uključiti da se zagreje na 180 C. Dva velika pleha od rerne dim. 35x40 cm obložiti papirom za pečenje.

Umutiti maslac, dodati cela jaja, šećer, sok od limuna, prstohvat soli, mlevene orahe i na kraju sve zamesiti s brašnom. Testo treba da bude čvrsto i kompaktno, ne sme da se lepi  za ruke. Možete ga ostaviti jedno pola sata u frižideru da odmori, ja sam ovaj put žurila i odmah prionula na razvlačenje i, pravo da vam kažem, nikakvu razliku nisam primetila.

Dakle, pobrašniti radnu površinu pa testo oklagijom razvući na debljinu od 7-8 mm. Modlom prečnika 3 cm vaditi kolačiće i redjati ih na pleh. Peći ih na 180 C oko 10-tak minuta, gotovi čim promene boju s donje strane, odozgo treba da ostanu svetli.

Iz pleha ih vaditi kad se prohlade, kako su krti dok su topli.

Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu, maslac i ulje. Izmešati da se sjedine. Skinuti s vatre i mešati da se čokolada malo prohladi, da nije vrela. Sipati je u kesu od zamrzivača pa na ćošku probušiti rupicu.

Na svaki kolač istisnuti čokoladu i u nju utisnuti pola jezgre oraha. Inače, čokolade možete staviti i više nego što sam ja, da se vidi i oko oraha, samo duplirajte meru. Ostavite da se čokolada stegne pa kolače spakovati.



Kao što rekoh, ako nemate dovoljno jezgri oraha (ja ih vala nikad nemam dovoljno a tri stabla oraha imamo u dvorištu), možete koristiti i lešnike. Ili bademe. Inače, kolači su jaaaako fini ukoliko umesto oraha stavite i mleveni badem, onaj sirovi. I još jedna stvar - bilo ih je za dva ipo pleha! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

 




Нема коментара:

Постави коментар