среда, 4. децембар 2019.

Šapice s makom


Što bi Maja rekla, ja kao na normu da radim! A ovih dana sam je debelo prebacila :) 

Onog trena kad je Mirjana sa Od slatkog sladje postavila sliku šapica s makom, znala sam da ih moram isprobati i na ovaj način. Naime, šapice sam obično pravila klot, ili eventualno s orasima (vrhunske!) ali mi mak nikad nije pao na pamet. I zato, evo ih, 100 komada od jedne mere, malo smo već pojeli ali najveći deo je spakovan u kutiju i čeka ovaj vikend da nam, zajedno sa salašnjacima, uveličaju svinjokolj! 



Potrebno je:
250 g masti
3 jajeta
100 g mlevenog maka
200 g šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
sitno rendana korica od jednog limuna
650 g brašna
+
prah šećer sa vanilom, za posipanje (valjanje) kolaća



Moje šapice su žute jer sam koristila zelena jaja iz mama Žikine organske proizvodnje. Bome se i gdin Đ. iznenadio bojom kolača :) ali ga to nije sprečilo da ih tamani. Od veličine jaja zavisi i količina brašna pa povedite računa da testo ne bude previše čvrsto. Umesto masti može i maslac u istoj količini. Ko preferira margarin, onda može i margarin. Količina šećera je po našem ukusu, slobodno je možete spustiti i na 150 g obzirom da se kolači dodatno posipaju prah šećerom. Što se modlica za šapice tiče, preporučujem da ih imate jedno 35-40 komada, to je dovoljno da napunite jedan veliki pleh. Ako ih imate manje, moraćete da ih pečete u više tura, više tura znači više truda, više truda znači i više vremena, više potrošene struje... Od ove mere dobićete cca 100 komada kolača, što opet zavisi od veličine kalupa koje koristite.

Mast umutiti penasto, dodati šećer, jaja, mleveni mak, sitno rendanu koru od jednog limuna i na kraju sve zamesti brašnom u koje ste prethodno umešali sodu bikarbonu. Testo treba da bude čvrsto, kompaktno, da se ne lepi za ruke. Oblikujte kuglu, uvijte je u streč foliju i ostavite na hladnom da odmori jedno pola sata.



Rernu zagrejte na 180C. Pripremite veliki pleh od rerne dim. 35x45 cm na koji ćete slagati napunjene modlice.

Od testa odvajajte komadiće veličine sitnijeg oraha, donjom stranom koja ide u modlicu umočite ih malo u brašno, pa testo utisnite u kalupe. Nemojte ih puniti do kraja, naročito ne one dublje, veće, već uvek ostavite malo mesta jer kolači prilično narastu pri pečenju. Kalupe nije potrebno prethodno premazivati bilo čime, testo je masno i gotovi kolači se lako vade.




Šapice peći na 180C 15-20 minuta, treba da ostanu svetle boje, tek malo će ivice porumeneti. Ja  to proverim krajnje seljački: izvadim jedan iz kalupa pa ako vidim da je iznutra malčice porumeneo, onda je definitivno gotov!

negde na pola pečenja, raaaastuuuu! 


Pečene kolače izručiti iz pleha na radnu površinu, pre će se prohladiti modlice. Dok su još topli vaditi ih tako što ćete modlicu tek blago stisnuti, zatim okrenuti i kolač će ispasti. Od svih modlica, imam samo jednu koja mi se nešto otima pa prinudno koristim nožić da bih potkačila kolač i izvadila ga. I nikako mi nije jasno zašto je već jednom ne zafrljačim u djubre nego se uporno bakćem njom!?!



Kolače možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom pa ih onda složiti na tacnu. Ja nekako više volim da ih pospem šećerom, onda mi ne budu previše slatki.



Ovo je jedan od onih kolača koje napravite pa vam mogu stajati sto dana a da im je svaki dan ukus sve bolji i bolji. Kad su tek pečeni, jezivo su suvi, pucaju pod zubom, dave, ali zato, već sutradan, fino omekšaju, tope se u ustima. Kao i svi suvi kolači, savršeni su uz šolju čaja (oh dear!) ili pre kaficu :) u koju mogu i da se moče, što je inače krajnje nekulturno ali mene nešto briiigaaaaaaaaaaaaa samo tako <3<3<3 Ajd, dobro, kad budem kod krajice na fajv-o-klok-tiju ondak ću povedem računa o manirima, do tad - močim!






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар