понедељак, 30. децембар 2019.

Lokum file / biftek


U originalu bi to trebalo da bude "Lokum biftek" ali je kod mene bio file, pa ode recept u propast! Bilo da spremate jedan ili drugi komad mesa, zagarantovano je da će se topiti u ustima. Kako je file daleko lakše i nabaviti a i platiti, tako ga mnogo češće koristim nego biftek. Amelin recept meni je bio samo uzorak, neke stvari sam vremenom promenila i sad sve to izgleda ovako: 



Potrebno je za 4 osobe:
1 svinjski file od cca 800 g
1 srednje krupna glavica crnog luka
2 krupnija čena belog luka
1 dl jogurta
1/2 dl maslinovog ulja
1/2 kašičice majčine dušice (suve ili sveže)
so i biber
sok od 1/2 limuna




Prvo sredimo file: očistimo ga od žilica, opne i masnoće. U stvari, od žilica i opne ga definitivno očistimo a masnoću kako ko voli, može a i ne mora. Ako je u komadu, preseći ga na 4 jednaka dela.

Crni luk iseckati sitno pa ga izgnječiti rukom, nek pusti sok. Staviti ga u činiju u kojoj ćemo marinirati meso. Dodati sitno seckani beli luk i sve ostale sastojke. Što se jogurta tiče, njega može i više, ali nek ga bude dovoljno da marinada lepo prekrije meso.

Meso dobro uvaljati u marinadu i ostaviti da odstoji na hladnom bar jedno sat-dva. S vremena na vreme okretati komade mesa u marinadi.

Pre pečenja meso izvaditi i ostaviti da odstoji jedno pola sata na sobnoj temperaturi.

Gril ili običan tiganj zagrejati, nije potrebna dodatna masnoća sem one kojom je obloženo meso.

Komade mesa stavljati na zagrejan tiganj i peći uz okretanje tako da se komadi ravnomerno zapeku sa svih strane. Pečenje traje otprilike 3-4 minuta, sve ukupno. Dužina pečenja zavisi od debljine mesa kao i od toga da li volite da je manje ili više pečen.



Pečeno meso ostaviti da odmori minut-dva, a  zatim ga odmah servirati uz prilog po želji. Ne zanemariti i sokove koje mesto pusti dok se odmara. Na sve ovo ja volim da stavim i listiće maslaca, pustim ih da se otope od toplote mesa, čisto da podstaknem holesterol. Eto. Ali zato je u prilogu bareno povrće. I po neki šampinjončić <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар