среда, 29. август 2018.

Tart sa smokvama


Još jedan iz kolekcije kremastih tartova, stvarno je šteta ne iskoristiti smokve i na ovaj način. Kako opet imam neodoljivu želju da počnem da tupim o tome koliko volim tartove i sve napravljeno od prhkog, mrvičastog testa, preskočiću podugačak uvod koji mi se vrzma po glavi i preći ću na recept. Direktno. 



Potrebno je:
250 g mekog belog brašna
prstohvat soli
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Za fil:
2 dl kisele pavlake
1 jaje
2 kašike brašna / gustina
3 kašike šećera
sitno rendana korica jednog limuna
15-tak komada lepih, zrelih smokvi

Za posipanje:
malo prah šećera sa vanilom



U vanglicu prosejati brašno i pomešati ga s prstohvatom soli. Napraviti udubljenje pa u sredinu ubaciti seckani maslac i jedno celo jaje. Brzo zamesiti čvrsto testo. U zavisnosti od veličine jajeta biće potrebno da dodate 2-3 kašike hladne vode, koliko da se testo lepo zamesi. Gotovo testo uviti u streč foliju i ostaviti ga da se odmori jedno pola sata na hladnom, u frižideru. Šećer u koru nisam dodavala jer su smokve jako slatke kad se ispeku, puste dosta šećera. Ukoliko želite možete dodati jednu kašiku, biće sasvim dovoljno.

Za pečenje tarta možete da koristite uski, pravougaoni pleh dim. 12x35 cm ili okrugli kalup prečnika 26 cm, ili neki sličan. Hladno testo rastanjiti na veličinu kalupa, neka testo malo pada i preko ivica. Zatim preko kalupa predjite oklagijom kako bi ste uklonili višak testa. Od tog viška možete napraviti mrežicu preko tarta ili neke druge oblike kojima će te ga ukrasiti.


Posebno viljuškom umutiti 2 dl kisele pavlake sa šećerom, brašnom, jednim jajetom i sitno rendanom korom od jednog limuna . Fil preliti preko kore.

Smokve oprati i po potrebi ih oljuštiti, to već zavisi od toga koliko su zrele - ako su dobro zrele onda ih nije potrebno ljuštiti. Presecite ih na polovine ili četvrtine i složite ih preko fila. Tart ukrasite onim ostacima testa. Vratite ga u frižider da se rashladi dok se rerna zagreje na 220C.


Tart peći jedno pola sata, zavisi od jačine rerne, testo treba blago da porumeni i da se odvoji od pleha.

Gotov kolač izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi na rešetki. Po želji ga posuti s malo prah šećera i vanile.



Možete navaliti odmah, dok te testo još divno hrskavo. Ili ga ostaviti za malo kasnije, kada lepo omekša od fila. Šta da vam kažem, pečene smokve su priča za sebe, ako ih nikad ranije niste probali ispecite par komada u rerni, onako na trunčici maslaca, pustite ih da se karamelizuju u sopstvenom šećeru, sigurna sam da će vas ukus oduševiti! A onda ih zamislite i u tartu... i tako to kreće...<3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,



Нема коментара:

Постави коментар