четвртак, 2. август 2018.

Sušeni paradajz


Sigurna sam da ste bezbroj puta naleteli na recept gde je potreban sušeni paradajz i onda jednostavno odustali! A videćete da nije nikakva mudrost da ga spremite i u sopstvenom domu, od vrste koju volite, sa začinima koji vam prijaju... 

Paradajz sušen na suncu

Potrebno je:
paradajz
so
sunce
+ začini po želji i maslinovo ulje




Napomenula bih samo da možete da koristite bilo koju vrstu paradajza, ali bi najbolje bilo da je neki koji nema puno semena i tečnosti, mesnatiji, pre će se  osušiti a i, na kraju krajeva, imaćete šta da pojedete ;)

Ovo je najjednostavniji način: pleh od rerne, onaj veliki, obložiti papirom za pečenje. Paradajz operite, očistite od korenastog dela, prstima istisnite semenke (nema veze ako koja i ostane) i tečnost pa isecite na kolutove debljine oko 5 mm. Poredjajte ih na pleh i dobro posolite. So će sprečavati da paradajz tokom sušenja napadaju insekti. Pleh iznesite na neko dobro osunčano mesto i ostavite da se paradajz suši. Ukoliko je vreme jako toplo i suvo, ceo postupak će ići brže. Posle tri-četiri sata paradajz okrenite i posolite i s druge strane. Ostavite da se i dalje suši. Ukoliko se ne osuši za jedan dan, uveče pleh unesite u kuću pa ujutro ajd Jovo nanovo!


Ja paradajz sušim na krovu od garaže, taman mi je visoko da bez problema postavim plehove a opet sunce tu greje čitav dan. Kako su prošle godine dani bili topli i pretopli, na temperaturi od 35-36C čak sam morala da ih sklanjam u najtoplijem delu dana jer je postojala ozbiljna mogućnost da mi paradajz izgori ;), ali je  zato bio potreban jedan dan da bude gotov! Ovo leto evo tek sad osuših prvu turu, i to na jedvite jade, tri dana mi je trebalo, te grmi, te seva, te sunce sija, a eto i kiše, a o sparini i da na pričam!!! Uglavnom, moj savet vam je da vam paradajz ne bude skroz na skroz suv kao čips, već onako srednje suv, tada mi je najlepši! Kako ovaj postupak ne zahteva neki veliki izdatak, probajte s par paradajza, čisto da vidite da li će vam se svideti, a ako vam se svidi - lako je napraviti još. I još.



Ovako pripremljen paradajz čuvam u čvrsto zatvorenoj plastičnoj kutiji u zamrzivaču. To je ono namenjeno za zimu. A tokom leta uvek gledam da ga imam u frižideru, potopljenog u maslinovo ulje sa začinima. Od začina dodam obavezno beli luk, origano i bosiljak, grančicu ruzmarina, vi dodajte šta vama odgovara. Suvi paradajz u maslinovom ulju čuvajte u teglici u frižideru, iz mog ličnog iskustva rok trajanja mu je oko 7-8 dana, primetićete da ne valja jer jednostavno uskisne.




Paradajz sušen u rerni

Paradajz možete sušiti i u rerni, na dva načina.

Prvi način bi bio da paradajz poredjate na pleh obložen papirom za pečenje, posolite ga i sušite ga na 50-60 C oko 6-7 sati, u početku redje otvarajte rernu da izadje para. Ako imate rernu s ventilatorom, uključite ga, biće pre gotovo. Paradajz sušite dok ne postane sasvim suv, skoro hrskav, kao što negde gore već rekoh - gotovo kao čips. Ovako osušen paradajz možete čuvati u papirnoj kesi. Meni je ovakav savršena grickalica!


Drugi način je da isečen paradajz opet složite na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ga sledećom mešavinom: cca 1,5 dl maslinovog ulja pomešati sa sitno seckanim belim lukom (3-4-5-6 čena luka), origanom, bosiljkom i solju. Staviti da se suši u rerni uključenoj na 100-120 C oko 90 minuta. Na pola sušenje paradajz okrenuti te premazati i drugu stranu. Takodje rernu s vremena na vreme otvoriti da izadje para i, naraFski, ako imate rernu s ventilatorom, uključite ga... Na ovaj način dobićete takodje srednje suv paradajz, kao i onaj sušen na suncu, samo začinjen. Njega isto strpam u teglicu pa u frižider i radujem se doručku ili večeri uz komad sira i svežeg hleba. I on može u zamrzivač ali ja ga nisam ostavljala pa ne bih mogla da vam kažem koliko dugo može da stoji u ledu.
(ovako to radi Pomoravka).







Eto, nadam se da sam vam sve lepo objasnila, ako nisam čuknite poruku na Fejs, ću odgovorim čim pre! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







Нема коментара:

Постави коментар