четвртак, 16. фебруар 2017.

Šareni kuglof


Meni jedan od dražih kuglofa, neverovatno sočan čak i posle dva dana stajanja bez uvijanja u kese, folije, pokrivanja i skrivanja! Jednostavno, jeftino i odlično. Recept je od drage Zorice Pomoravke, pa u njegov kvalitet nema ni trunke sumnje :), jedino što sam ga u nedostatku dovoljne količine kakaoa modifikovala tako što sam jednu količinu kakaoa zamenila orasima. Ovaj recept kao i preko dve hiljade (!!!) drugih možete pogledati i na Pomoravkinom blogu, ako postoji još neko ko nije tamo gvirnuo bar jednom!

Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
2 kesice vanil šećera ili 3 kašičice domaćeg
250 ml ulja
375 ml mleka + 3 kašike
450 g brašna
1 pak praška za pecivo
1 kašika kakaoa
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika ruma



Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Pripremiti kalup za kuglof, veći, namazati ga maslacem, posuti brašnom a višak brašna istresti. Ukoliko koristite silikonski kalup nije potrebno da ga premazujete, mada ga ja malo "zamažem" maslacem čisto iz navike, i obavezno ga stavite na neki pleh na kojem će se i peći da se ne bi prevrnuo!

Brašno prosejati sa praškom za pecivom. U drugom sudu umutiti 3 cela jajeta, dodati malo po malo šećer, vanilu, zatim ulje i 375 ml mleka i na kraju brašno. Sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela: - jedan deo ostaje beo - za ostatak: u malo mleka od one tri kašike rastvoriti kakao tako da nema grudvice, dodati malo smese za kuglof, zatim dodati orahe i rum i ostatak od 3 kašike mleka pa sve sastaviti sa drugim delom testa. I žuta i crna smesa trebalo bi da budu iste gustine.

U kalup za kuglof prvo sipati jedan red žutog testa, preko njega red crnog i tako naizmenično. Završite žutim testom pa samo jedanput po sredini testa prodjite nožem da bi se napravile šare. Kuglof stavite u rernu, temperaturu smanjite na 180C i pecite ga oko 45-60 min. Ukoliko ga pečete u običnom, metalnom kalupu trebaće vam manje vremena, a ako koristite silikonski pečenje ide malo sporije. Ja sam pekla u silikonskom 65 min. Najbolje je da čačkalicom ili još bolje štapićem za ražnjić proverite da li je pečeno.



Gotov kolač ostavite desetak minuta da miruje pa ga tek onda pažljivo preručite na tacnu za serviranje. Po želji ga možete posuti prah šećerom i vanilom. Savršen uz kafu ili čaj.





Ili vam se možda više svidja ovako, preliven čokoladom i posut bademima?



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

3 коментара:

  1. Dali moze da se stavi i kokos vo smesata? Dali ke treba da se namali brasno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala ali verujem da može. Verovatno treba malo smanjiti količinu brašna da kolač ne bi bio suv.

      Избриши