среда, 22. фебруар 2017.

Proja


Najjednostavniji mogući hleb, napravljen od belog kukuruzonog brašna, mlake vode, soli i trunčice masti. Sve ostalo su Projare, odnosno proje obogaćene jajima, mlekom, jogurtom, sirom, kajmakom i još koječime. Proja se na ovaj način u našoj kući pravila oduvek a jedno od najdražih jela sa projom je upravo ono koje je mama pravila najčešće leti a zvali smo ga Moča: blago zasireno mleko začinjeno izdrobljenim starim sirom i mladim kajmakom i u sve to udrobljena proja - dobro rashladjeno leti nam je bila prava poslastica za doručak, pa čak ponekad i za lagani ručak. I sve zdravo. I sve prirodno. I sve domaće. 

Potrebno je:
450 g belog kukuruznog brašna
400 ml mlake vode
1 ravna kašičica sode bikarbone
1,5 ravna kašičica soli
1 kašičica masti (za posnu proju stavite 2 kašičice ulja)



U vanglicu sipati brašno, sodu bikarbonu i so i izmešati. Dodati 1 kašičicu masti pa lagano sve zamesiti sa 400 ml mlake vode. U odnosu na količinu brašna deluje da je vode previše ali imajte u vidu da kukuruzno brašno bukvalno pije vodu! Mesiti par minuta da smesa postane glatka ali ne očekujte da dobijete elastično testo poput onog pravljenog od klasičnog belog brašna. U kukuruznom brašnu nema glutena pa je ovaj hleb odličan za sve one kojima gluten smeta.


Rernu zagrejte na 180C. Dno okruglog kalupa prečnika 18-20 cm (ili koristite manji pleh dim. 20*22 cm) obložite papirom za pečenje a stranice dobro premažite mašću. Izručite testo u pleh pa nožem zasecite površinu i malo izbockajte viljuškom. Proja se "seče" pre pečenja  jer se ne seče nakon pečenja - proja se lomi na komade a to mnogo lakše ide kad je prethodno zasečena. Bockanje je isključivo zbog estetike :) Pecite je oko 40 min na 180C. Vreme pečenja prvenstveno zavisi od debljine proje - ukoliko je deblja peći će se duže i obrnuto. Mi je volimo tanju jer tada ima više hrskavhe korice za grickanje. Sve u svemu, ivice treba lepo da porumene i odvoje se od pleha.


Gotovu proju izvadite iz pleha i prohladite.



Savršena je uz ajvar, stari sir i domaće kiselo mleko. Uživajte u proji uz podvarak, sarmu ili prokule. Ne oklevajte da odlomite parče i zasladite se grickajući je bez ičeg.




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар