петак, 3. фебруар 2017.

Gerdin kolač




Postoji par kolača koje napravim a da se posle, kada ih iznesem na sto, jedva i sećam da sam ih pravila! Ovo je jedan od tih. Uključi rernu, svi sastojci zajedno u vanglu, uključi mikser, isključi mikser, izruči testo, pleh u rernu, pleh iz rerne, gotovo. Još samo da vam navedem sastojke jer sam vam opis pripreme upravo dala. 

Napomena: mera je šolja od 2,5 dl

Sastojci za testo:
1 šolja mlevenih oraha, ili lešnika
1 šolja pšeničnog griza
1 šolja šećera
1 šolja krupno rendanih, upola ocedjenih jabuka
1/2 šolje mleka
1/3 šolje ulja
1 jaje
1/2 pak praška za pecivo
sitno rendana kora od 1 pomorandže
2 kašike ruma

Preliv:
100 gr čokolade
100 ml kisele pavlake 20% mm
2 kašike ulja



Ajd' da ponovim: Rernu uključiti na 180C. Okrugli kalup prečnika 20-22 cm obložiti pek papirom.

U vanglicu sipati 1 šolju mlevenih oraha, 1 šolju griza, 1 šolju struganih, upola ocedjenih jabuka, 1/2 šolje mleka, 1/3 šolje ulja, 1 celo jaje, 1/2 praška za pecivo, sitno rendanu koru od 1 pomorandže i 2 kašike ruma.

Uključiti mikser i mutiti 1 minut.

Isključiti mikser.

Testo sipati u pleh.

Pleh staviti u rernu i peći 30-35 min na 170-180C.

Kolač izvaditi, prevrnuti ga na tacnu i ukloniti papir. Ostaviti da se ohladi.


Može se samo posuti prah šećerom ali meni finiji s čokoladnom glazurom. Može ona klasična od 100 grama čokolade rastopljene sa 2 kašike ulja i 50 grama maslaca ili ona od 100 grama čokolade rastopljene sa 100 ml kisele pavlake i 2 kašike ulja (kao kod mene), ili ganaš, vaša volja. A vaše i uživanje.


Ako pečete u okruglom kalupu prečnika 20 cm kolač će biti visok oko 5-6cm ako se računa i preliv od čokolade. Ponekad ga ispečem i u plehu 25x35 cm, bude niži ali ga tada sečem na veće kocke ili čak i na štanglice. U svakom slučaju, kako god da ga pripremite biće divno sočan, ukusan i mek. Nema greške!


P.S. Gerdu ne poznajem.


P.S. II: ko ima sklonost ka odvajanju suvih i mokrih sastojaka, kolač može da pravi i na taj način. Rezultat je potpuno isti.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Divno - čak i ono da isključim mikser (treba napomenuti).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je, inače, jedan od prvih kolača koji sam sama napravila, tamo još osamdesetih godina :) A može i bez miksera Damira, samo žicom sve dobro sjediniti pa onda se preskoči taj korak sa gašenjem :)

      Избриши