недеља, 19. фебруар 2017.

Čokoladni hlepčići za dobro jutro!


Ovo je slatko pecivo koje će sasvim sigurno najveće pobornike imati u vašoj deci. Mada ni stariji neće ostati ravnodušni, to sigurno. Meko i ukusno testo uz dodatak čokolade i vanile učiniće i najtmurniji dan srećnim. Ovi hlepčići savršeni su uz šolju toplog mleka i maslac, mada ni kafa nije naodmet. Ako koji preostane imaćete užinu koja će vam izazvati osmeh na licu. Recept mi je poslala jedna od mojih brojnih snajki :)), Katarina, samo imam utisak da su njeni još bolje ispali. Ali to je verovatno zato što ja imam običan mikser a ona ima onaj ONAJ!

Potrebno je za testo:
350-370 g mekog belog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
1 kašičica vanil šećera
125 g šećera
250 g kisele pavlake
4 kašike mleka
4 kašike ulja
1 jaje
100 g iseckane crne čokolade ili čokoladnih kapljica

Za premazivanje i posipanje:
1 umućeno jaje
malo krupnog šećera (po želji)



Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.

Brašno prosejati u vanglicu i izmešati ga sa praškom za pecivo, vanilom i šećerom. Napraviti malo udubljenje u sredini i dodati sve ostale sastojke. Na mikser staviti nastavke za pravljenje testa i pomoću njih umutiti sve sastojke. Testo se pravi pomoću miksera kako se čokolada ne bi otopila od topline dlanova. Ovako će testo ostati hladno a čokolada u komadićima.

Kad su se svi sastojci lepo sjedinili izručiti ih na malo pobrašnjenu radnu površinu. Podeliti testo na 8-10 jednakih komada. Malo ih pobrašniti odozgo pa brzo, dlanovima, oblikovati loptice. Testo će i dalje biti blago lepljivo. Slažite ih na pleh vodeći računa da izmedju loptica ostane dovoljno mesta jer se ovi hlepčići pri pečenju prilično rašire a i narastu.
Jaje malo umutiti pa pomoću četkice bogato premazati svaki hlepčić. Po želji možete ih posuti s malo krupnog šećera.


Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko 30-40 min, treba lepo da porumene.



Gotove hlepčiće prohladiti na žici i služiti uz mleko, kafu, čaj, maslac. Izuzetno su sočni i meki, možete se poigrati začinima i učiniti ih samo još boljim! Takodje ih možete pripremiti od mešavine ražanog, speltinog i belog brašna i uz dodatak smedjeg šećera. U svakom slučaju, uživanje je zagarantovano!




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар