уторак, 27. август 2019.

Krofne


Dakle situacija je sledeća: kod mene je recept za krofne bio kao onaj za palačinke, malo ovoga, malo onoga, dodaj ovo, daj još brašna i rakija ofkors. Ali! Rešim tako da isprobam i neke tudje recepte, rekoh sigurno ima i boljih recepata od ovog mog odokativnog, i omašim dva puta. Oba puta, koliko god druge domaćice hvalile isti, meni krofne bile tvrde kao kamen, nit narasle, nit se razrudile, nit bile šuplje, i tako sve nit ovo nit ono pa do onog nit dišu nit mirišu. Svaki put gdin Đ. me bezočno optužio da namerno napravim grozne krofne kako ne bi smo mogli da ih jedemo ;) jes vala kao da ništa pametnije u životu nemam nego da se zajebavam pola dana kraj šporeta da bih dobila nešto nejestivo! 

I tako sad ću da prekucam ono što pre neki dan objavih na fejsbuku :)  U stvari, trebala sam da pravim tartiće od breskvi i još koječega, al kad me je nazvao s posla, i onim tužnim glasićem mi saopštio da mu se jedu krofne... i to mi ponovio jedno deset puta sve tužnijim i tužnijim glasom dok sam ja uporno ponavljala da nema šanse, i da sam već bila u prodavnici, i da hoću nešto drugo da pravim, i džaba brate sve to kad sam nula od karaktera! Al sam zato zmaj od žene 😂😂😂 Vijetnamske krofne - jer su pravljene po takvoj sparini i vrućinčini kakva valjda samo u Vijetnamu ima :)

Ovo je moj stari recept, ovaj put premeren i zapisan ovako (jedva nadjoh papir sunce ti poljubim, opet!!!) : 

Potrebno je:
600 g brašna + malo za posipanje
150 ml mlakog mleka
150 ml mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
prstohvat soli
sitno rendana kora od jednog limuna
4 žumanceta
3 kašike šećera
3 kašike ulja
2 kašike rakije
džem
prah šećer sa vanilom



Nekim domaćicama i ovo dovoljno da naprave bogovske krofne a nekima je potrebno mnogo više, kao recimo sve ovo: 

Sastaviti mlako mleko i vodu, dodati jednu kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti par minuta da odstoji, da se kvasac zapeni. 

U vanglu prosejati brašno (500 g za početak) dodati 3 kašike šećera i so, sitno rendanu koricu od limuna, promešati pa u sredini napraviti udubljenje. Dodati žumanca, ulje i rakiju pa polako zamesiti baš meko testo obarajući malo po malo brašna u tečnost. 

Preostalih 100 g brašna prosejati na radnu površinu, izručiti testo i zamesiti ga da bude dovoljno gusto da se ne lepi za ruke, ali nikako da bude tvrdo, čvrsto. Neka bude fino, elastično, lako za rad. Formirati kuglu i prekriti je vanglicom. Testo ostaviti da dobro naraste, bar jedno 30-45 minuta. 

Naraslo testo ponovo premesiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini. Oklagijom ga razvući na debljinu od cca 1-1,5 cm, i čašom vaditi krofne. Ostaviti ih da ponovo dobro nadodju, ovo je važno da bi posle bile fine i šuplje. 



U dubokom tiganju zagrejati jedno pola litre ulja. Ja u tiganju, a vi možete koristiti posudu koja vama odgovara. Nikad ne stavljam više ulja jer sam stipsa i žao mi posle da ga bacim, pa računam lako ću dodati, teško ću prosuti. 

Dakle ulje zagrejati ali ne da gori, već samo da bude dobro vruće. Za proveru ubacite komadić testa (od onih restlova preostalih od sečenja krofni) pa ako odmah zacvrči, ulje je spremno. Kod mene je sve vreme temperatura bila podešena na 8 od 9, pa vi sad vidite. 

Kad krofne dobro nadodju (trebaće vam jedno dvadesetak minuta za to) pažljivo ih spuštati u vrelo ulje. U nekim receptima se pominje da se krofne spuštaju gornjom stranom u ulje, u drugim receptima se posuda poklopi čim se testo spusti u ulje - ja ih samo ubacim u tiganj i pečem. Ništa posebno. Probala sam i onako i ovako i ovo mi najlakše, a razliku zaista ne vidim. Jedino kad ih poklopim, od prženja testa se stvori para koja upada u ulje i onda to pršti na sve strane tako da sam to jednom uradila i rekla NIKAD VIŠE! 

Kako ih spustite u ulje, odmah će da narastu, nenormalno. Ukoliko vam je ulje duboko, same od sebe će se prvrtati. A kad porumene s jedne strane, možete ih i sami prevrnuti na drugu stranu. Peku se otprilike pola minuta sa svake strane, eto koliko da porumene. 



Pržene krofne vaditi na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Ko voli, pomoću poslastičarskog šprica i posebnog, dugačnog nastavka može ih napuniti džemom ili omojbože! nutelom. Ako nemate taj nastavak, onda džem sipajte u kesu od zamrzivača, secnite jedan kraj, svaku krofnu malo bušnite nožićem pa napunite džemom. Nikakva mudrost. 



Da ne zaboravim, one okrajte ne bacajte nego i njih na gomilu pa u tiganj na pečenje. Njih prvo smažem, napunim tanjir, pored stavim tonu džema pa umačem, njaaaami :) 

Krofne složite na tacnu pa pospite prah šećerom i vanilom. 

Najbolje, ali najbolje su dok su tople, mlake. Ko vam kaže da su njegove krofne dobre i sutradan, laže! Jer da su toliko dobre ne bi ni dočekale drugi dan. Toliko. <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,

2 коментара: