субота, 3. август 2019.

Hleb od mešanog ražanog, heljdinog i belog brašna


... i još semenke na sve to! Recept kasni jer sam imala par onih nedobognikom nedelja, ali eto, i tome je valjda došao kraj. 

Ovaj hleb je fin i ukusan a da bi to proverili, moraćete bome sami da se pomučite. 

Potrebno je:
100 g integralnog ražanog brašna
30 g integralnog heljdinog brašna
300 g mekog belog brašna + 30-tak grama za mešenje
3 dl mlake vode
1 kašičica meda
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1,5 kašičica soli
1 kašika ulja
1 kašika golice
1 kašika suncokreta (očišćenog naravno!)
2 kašike krupno seckanih oraha



Mlakoj vodi dodati kašičicu meda i kvasac, promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira, da se zapeni.

U vanglicu prosejati oba integralna brašna pa iz sita izručiti i mekinje koje su ostale, dodati prosejano belo brašno, so, ulje, semenke i orahe i sve umešati. Napraviti udubljenje pa u sredinu uliti vodu s kvascem. Lagano zamesiti testo obarajući malo po malo brašna u tečnost.

Na pobrašnjenu površinu (iskoristiti polovinu od onih dodatnih 30-tak grama brašna) istresti testo i zamesiti ga da postane glatko. Formirati kuglu, ubaciti je u blago pobrašnjenu vanglicu i ostaviti da toplom da dobro nadodje, neka testo miruje jedno 45 minuta.



Nadošlo testo premesiti koristeći ostatak brašna. Formirati veknicu i prebaciti je u duguljasti kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Ako nemate kalup, hleb možete peći u bilo kom plehu samo vodite računa o vremenu pečenja, ako je testo tanje - pre će biti gotov.


Veknu možete posuti i s još semenki po izboru ili, ovako kao ja, ovsenim pahuljicama, ali prethodno navlaženim dlanovima potapkajte površinu hleba kako bi se semenke / pahuljice bolje zalepile za površinu.

Ostaviti hleb da još jednom nadodje, jedno dvadesetak minuta, nek se u medjuvremenu rerna zagreje na 200 C.



Hleb peći jedno 40-tak minuta, nek malo porumeni, kad ga izvadite iz kalupa i kucnete po dnu, treba da odzvanja šuplje a na dodir da je lagan.

Izvadite ga iz kalupa i ostavite na rešetki da se prohladi.

A onda s njim šta vam volja :) Ja leti poludim za sušenim paradajzom iz maslinovog ulja i uz dodatak dobrog starog belog sira ništa mi više ne treba za doručak ili večeru. A nekad to bude i sav ručak <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

6 коментара:

  1. Ceco, jesi li katkad ovaj hleb pravila sa manje belog brašna... a sa više ovih integralnih?

    ОдговориИзбриши
  2. Problem s integralnim je što čini hleb lepljivim, teškim pa zato ide mnogo više belog od integralnog. Možeš slobodno da povećaš količinu integralnog, smanjiš beli, recimo da bude pola-pola. Što se heljde tiče, ona hlebu zna da da čudan ukus koji se ne svidja svima, mada je ja volim. Neverovatno je da je savršena za palačinke, tog ukusa nema kad se isprži :) Ako hoćeš čist integralni hleb,možeš da probaš ovaj http://vikendkuvarica.blogspot.com/2017/12/brzi-integralni-hleb.html, njega baš često radim, a i superbrzo bude gotov :) I u njega mošež da dodaš semenke po želji.

    ОдговориИзбриши
  3. Dali se te mekinje sto se proseju vrate y testo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ja ih vratim u testo, ali pod uslovom da je brašno čisto, dakle da se u situ pored mekinja ne nadje i neka bubica, zgrudvano brašno i sl.

      Избриши
  4. Da li umesto heljdinog moze da se doda neko drugo integralno brasno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno. A možete i samo malo povećati količinu integralnog ražanog i problem rešen!

      Избриши