уторак, 10. јул 2018.

Kokos rolat


Kao i svi rolati i ovaj je krajnje jednostavan ;) U svakom slučaju, preporučujem da ga pre služenja ostavite par minuta na sobnoj temperaturi, čokolada tada postane fino kremasta i nežna, bar se meni tako više svidja. Gdin Dj. nije pravio pitanje, jeo je direktno iz frižidera. 


Potrebno je za koru:
4 jajeta
170 g šećera
70 g kokosa
50 g mekog belog brašna
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
3 kašike vrele vode

Fil:
300 g kisele pavlake
200 g fine mlečne čokolade
1 kašika ulja
2 kašike ruma
+ cca 1 dl mleka

Za posipanje:
30-tak grama kokosa



Uključiti rernu da se  zagreje na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 35x45 cm obložiti papirom za pečenje.

Odvojiti žumanca od belanaca. Prvo umutiti penasto belanca, da budu čvrsta na dodir. Zatim u drugoj posudi (žice od miksera ne moraju da se peru ;) ) umutiti žumanca sa šećerom, dodati kokos, brašno pomešano s praškom za pecivo, vanil šećer, sodu bikarbonu i na kraju tri kašike vrele vode. Polako varjačom umešati i umućena belanca. Testo zatim sipati u pleh, pažljivo i nežno ga ravnomerno rasporediti pa peći na 180 C petnaestak minuta, da kora porumeni, površina treba da bude čvrsta na dodir a krajevi se odvajaju od pleha.

Gotovu koru izvaditi iz pleha pa je sa sve papirom lagano uviti u labav rolat. Ostaviti da se sasvim ohladi.


U šerpici, na sasvim tihoj vatri rastopiti čokoladu sa jednom kašikom ulja i 3 dl kisele pavlake. Kad se sasvim rastopi i sjedini, dodati i rum. Fil ostaviti da se prohladi do sobne temperature.



Rolat lagano odviti i pažljivo ukloniti papir za pečenje. Koru malo premazati mlekom kako bi bila sočnija. Od fila odvojiti 1-2 kašike za premazivanje okolo, a ostatkom nafilovati koru. Uviti ponovo rolat, neka kraj rolata bude na dnu. Premazati čitav kolač ostatakom fila i bogato posuti kokosom.




Dobro ga rashladiti pa seći. Kao što rekoh, najbolji mi je kad se malo zagreje, dovoljno je par minuta na sobnoj temperaturi. Mlečna čokolada u filu je u ovom slučaju daleko bolji izbor od one za kuvanje, ukus fila je daleko puniji.

A rum... i kokos... nikad dosta! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар