петак, 20. јул 2018.

Slatki kupus s junetinom


Jeste da sam pre jedno nedelju-dve objavila na Fejsbuku sliku Slatkog kupusa s junetinom ali nisam planirala da  još i pišem recept za njega! Nekako mi je to jelo koje valjda svaka domaćica zna da pripremi, pa šta sad ja tu da pametujem. Ali, kako dobih molbe za recept, izbora nisam imala, nego piši Svetlana, piši...


Potrebno je za 4-5 osoba:
1 glavica svežeg kupusa od cca 1,5 kg
2 kašike masti
600-800 g junetine (pauflek, rebra, grudi, ili ako ne volite masno onda od buta)
2 glavice crnog luka, srednje veličine
1 crvena paprika, sveža ili iz zamrzivača
2 paradajza
2 šargarepe
1/2 l soka od paradajza
2 lista lovora
1 kašičica slatke aleve paprike
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1 kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
so
voda po potrebi
peršun



Ovo je jedno od onih izdašnih, porodičnih jela na kašiku, lagano, pravo letnje...

Crni luk očistite, potopite na kratko u hladnu vodu (nakon toga nema plakanja ;) ) pa ga zatim iseckajte na sitno. U loncu u kojem ćete kuvati kupus zagrejte mast, dodajte luk i dinstajte ga na laganoj vatri da malo porumeni. Imajte u vidu da je kupus prilično "gabaritan" dok se malo ne proprži pa uzmite malo veći lonac.

Junetinu iseckati na kocke veličine zalogaja, dodati u luk i nastaviti s dinstanjem dok meso ne promeni boju. Ako ste uzeli komad junetine s koskom, obavezno i nju dodajte jelu, biće daleko ukusnije!

Dok se meso dinsta, pripremiti kupus: očistiti ga od spoljnih listova i iseći ga na rabarca debljine oko 5 mm. Kupus dodati u lonac s mesom, neka vatra i dalje bude srednje jačine, i dinstati ga u sopstvenom soku jedno desetak minuta, uz češće mešanje, kupus treba sasvim da splasne i "svene".

Šargarepu očistiti i iseckati na kolutiće. Papriku takodje iseckati, paradajz oljuštiti, ukloniti semenke i isekati ga na krupnije kocke. Dodati povrće kupusu. Naliti sokom od paradajza, bilo domaćim ili kupovnim, svejedno. Ušuškati i dva lista lovora i naliti vodom koliko da sve lepo ogrezne,



Kupus kuvati na srednje jakoj vatri (za one sklone depresiji neka to bude srednje slaba vatra) jedno 45 minuta do sat vremena, vreme kuvanja zavisi od vrste kupusa. S vremena na vreme ga promešati i po potrebi dolivati vode, ali ne previše, kuvan kupus treba da bude gušći.

Na kraju kuvanja dodati sve tri vrste paprike, ko voli doda i malo belog luka, biber i so obavezni. Prokuvati još par minuta i skloniti s vatre. Posuti seckanim peršunom.


Gdin Dj. ga tradicionalno izbegava kad god ima priliku, obično kad rešim da sebi udovoljim slatkim kupusom njemu skuvam grašak s piletinom i svi srećni :) Iz nekog razloga uz ovo jelo mi nikako ne paše salata, ali zato beli domaći sir ide samo tako! I taze lebac, za omazati tanjir na kraju, obavezno! <3<3<3


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар