субота, 21. јануар 2017.

Salata od crne rotkve


...ili jel' neko za rotkvu struganu, molim! Šalu na stranu, za mene je ovo jedna od ONIH salata bez kojih jednostavno ne mogu da zamislim prebranac. U valjevskom kraju gotovo obavezna za Sv. Nikolu kada se sprema u ogromnim količinama jer se u istim i pojede. Čuvajte se, može da se lako desi da je mnogo zavolite! 

Potrebno je za 4 osobe:
1/2 kg crne rotkve, srednje veličine (oko 4 komada)
1 struk praziluka, beli i zeleni deo
so i biber po ukusu
2 kašike ulja
1 šaka mlevenih oraha



Postoje brojni načini pripreme rotkve a svi se svode na jedno: kako izvući onu nepodnošljivu ljutinu iz nje? Neko je ispira u par voda, neko je zaliva mlekom pa cedi, mene baba Rusa naučila 'vako:

Crnu rotkvu oljuštiti i oprati. Onda je narendati na sitno rende, posoliti i ostaviti da odstoji bar jedno pola sata. Posle toga je dobro ocediti. Toliko. S onom vodom što je rotkva pusti, otići će i ljutina. Isprobano i deluje.

Praziluk očistiti, preseći po dužini na pola i dobro isprati pod mlazom vode. Iseckati ga na rebarca i dodati u ocedjenu rotkvu. Dodati malo ulja, bibera i po potrebi dosoliti (dosta soli izašlo pri cedjenju). Sve dobro izmešati.

Sipati u činiju za serviranje i obilno posuti mlevenim orasima. Obavezno!


Kao samostalno predjelo ili salata uz prebranac, i to onaj posni, bezmesni, jednostavno savršena!


Napomena:
1. navucite rukavice ili bar kesu na onu ruku u kojoj držite rotkvu pre nego što počnete da je rendate. Neverovatno je koliko ljutina iz njih može da boliiiiiiiiiiiiii!

2. Ne koristite blender ili secka, ne treba nam kaša od rotkve. Uostalom, malo rendanja samo će goditi vašim bicepsima.

3. Cedjenjem rotkve nećemo u potpunosti ukloniti ljutinu, ona će posle toga biti ljutkasta. Koliko ljutkasta - to zavisi od toga koliko ste je ocedili.





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар