понедељак, 9. јануар 2017.

Kremasta torta Vikend Kuvarice


Uvek sam se pitala ko smišlja nazive za torte: Bajadera (šta to uopšte znači), Bela Rada, Opera, Fantazija, Grom (?!), Rokoko, Meksička, Napoleon (lično), Kristalna, Carica, Sinergija (u skladu sa najnovijim trendovima), Lenjin (mislim stvarnoooo), a kad smo već kod znamenitih Rusa tu je Puškinova torta, da ne pominjem sve one vetrove, što Japanske što Španske. Ajte molim vas, ako može neko da mi objasni zašto se torta zove Španski vetar? Jel' nije mogla da bude Košava, Jugo, Bura, Maestral? Onda idu Garava torta, 1001 srce torta, Čudo, Začarana, Princeza, Bomba, Gizela i moj apsolutni favorit - Reforma. E za ovu poslednju mogu da garantujem da joj je kum bio neki muškarac, samo je muški mozak mogao da smisli takav naziv za jednu poslasticu.

Nego, s nazivom za ovu tortu sam se baš namučila. I rešila - biće moja. Ako neko ima nešto protiv, neka to zadrži za sebe. 


Kora (peku se dve iste):

6 belanaca
120 g šećera
120 g oraha
1 kašika brašna
1/4 kašičice praška za pecivo

I Fil: 
12 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika gustina / brašna
1/2 l mleka
100 g maslaca
100 g bele čokolade

II Fil:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
3-4 kašike jačeg čokoladnog likera 

Preliv:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
200 g crne čokolade


Priprema kora:
Rernu zagrejati na 170C. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje ili obložiti dno a stranice lagano premazati maslacem. Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti da se sasvim rastopi a smesa postane sjajna. Dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Isključiti mikser pa varjačom lagano umešati mlevene orahe. Iručiti u pleh i peći na 170C oko 10-15 min, u zavisnosti od jačine rerne. Dok se peče kora će prilično da naraste ali kada je izvadite iz rerne bukvalno će da se "prepolovi". Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukoliko su ivice ostale visoke, blago ih utapkati prstima kako bi dobili ravnu koru. Na isti način ispeći još jednu. 

Priprema prvog fila: 
Pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti 12 žumanaca sa 5 kašika šećera. U sudu zagrejati 1/4 l mleka, u ostatak mleka umešati gustin (može i brašno ali je fil daleko lepši sa gustinom, deluje svilenkast) pa ga dodati u žumanca. Sve zajedno izmešati i sipati u zagrejano, ali ne i vrelo mleko. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje, sve dok na dnu šerpe ne počne da ostaje trag od varjače. Fil treba da bude gustine pudinga. Dodati maslac i čokoladu i kuvati sve dok se ne otope i sjedine sa ostatakom fila. Fil skloniti s vatre, prekriti streč folijom i ostaviti da se sasvim ohladi. 

Za drugi fil umutiti slatku pavlaku sa čokoladnim likerom. Toliko. 



Na tacnu staviti prvu koru, od prvog fila odvojiti 3-4 kašike za premazivanje torte odozgo i sa strane a ostatkom fila premazati prvu koru. Preko prvog naneti drugi fil pa završiti drugom korom. Čitavu tortu premazati tankim slojem prvog fila. 



Za preliv zagrejati slatku pavlaku skoro do ključanja i preliti je preko izlomljene čokolade. Sve mešati dok se čokolada sasvim ne rastopi. Ganaš prohladiti pa preliti preko cele torte. Tortu ukrasiti po sopstvenoj želji (ja sam odvojila malo drugog fila i od njega pravila ružice i još posula i malo listića badema) i ostaviti je na hladnom par sati, najbolje preko noći, kako bi kore lepo omekšale a i kako bi se ganaš stegao. Seći je tankim, oštrim nožem. 



Moja preporuka je da umesto čokoladnog likera, ako imate mogućnosti, koristite Baileys Irish Cream, mada je odličan i samo sa likerom. Ovo je tortica idealna za manja porodična slavlja, sasvim dovoljna za 8-12 osoba  i to da svako dobije prilično izdašno parče. Ukoliko se odlučite da je pravite u plehu dim. 25x35 cm preporučujem da pravite tri kore i samim tim sastojke za filove povećate za jednu trećinu. Kore su izuzetno sočne i meke i nije potrebno da se dodatno natapaju.




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар