Mnogo ih volimo, ali onako mnogo! Testo kao i svako kiselo testo s jogurtom i uljem koji obezbedjuju da hlepčići budu vazdušasti i meki čak i sutradan, ali zato beli luk i maslinovo ulje a po želji i parmezan i travke mirisavke, oni su zaslužni za pridev "aromatični". Možete ih jesti za doručak samo uz jogurt ili namazane, premazane i punjene čime god želite, samo da je slano i slasno! Unapred prijatno...
Potrebno je:
50 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
300 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
125 ml jogurta sobne temperature
75 ml ulja
1 jaje
brašno za posipanje
Za premazivanje hlepčića:
1 dl maslinovog ulja
3-4-5-6 čena belog luka
origano, ruzmarin, so, biber, majčina dušica, kim - sve što poželite...
U mlakom mleku razmutiti kvasac sa 1/2 kašičice šećera i ostaviti da kvasac zapeni.
Brašno prosejati i izmešati s jednom kašičicom soli. U sredini napraviti udubljenje i sipati nadošli kvasac, jogurt, ulje i jedno celo jaje. Varjačom mešati i lagano "obarati" ivice brašna dok se svo brašno ne utroši. Testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga minut-dva, da postane glatko i elastično. Zatim ga pokriti čistom suvom krpom i ostaviti jedno pola sata na toplom mestu da dobro nadodje.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
Nadošlo testo lagano premesiti i formirate dugačku kobasicu. Iseći je na jednake komade i od svakog ponovo formirati kobasicu pa je vezati u čvor. Tako napravljene hlepčiće redjati u pleh ostavljajući dovoljno mesta izmedju.
Beli luk sitno iseckati i pomešati sa maslinovim ulje. Dodati začine po želji, ja sam stavila sušeni ruzmarin. Time obilno premazati svaki hlepčić i posuti ih solju i po želji rendanim parmezanom. Kod mene su posuti domaćim prezlama iliti "sirotinjskim" parmezanom koji odlično parira parmezanu u pastama!
Tako premazane hlepčiće ostaviti na toplom da lepo nadodju, za to vreme zagrejati rernu na 180C. Peći ih oko 20-30 min, u zavisnosti od jačine rerne, treba da dobiju lepu, rumenu boju.
Jesam li već rekla da su namazani ajvarom san snova? E pa jesu...
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар