четвртак, 26. јануар 2017.

Creamy apple pie / Kremasta pita s jabukama


U sezoni jabuka ovo nam je poslastica za prste polizati. U originalnom receptu I i II fila ide duplo manje, a samim tim i sastojaka, ali se nama svidja baš ovakva - raskošna i bogata. 

Napomena: šolja je od 2 dl

Za testo:
100 g maslaca
prstohvat soli
1 kašičica šećera
1 dl hladne vode
250-300  g brašna

I fil:
1 šolja šećera
4 kašike brašna
2 jajeta
4 dl kisele pavlake 20% mm

II fil:
7 kom Granny Smith ili nekih drugih kiselih jabuka
sok od 1/2 limuna ili pomorandže

Mrvičasto testo:
60 g maslaca
1/2 šolje šećera
1/2 šolje brašna
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice djumbira u prahu

Za posipanje:
20-30 g prah šećera sa vanilom


U posudu za mešenje sipati 250 g brašna, napraviti udubljenje i dodati 100 g omekšalog maslaca, prstohvat soli, 1 kašičicu šećera i 1 dl hladne vode. Zamesiti glatko čvrsto testo. Ako smatrate da vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna. Ja nikada nisam utrošila svih 300 g.

Gotovo testo uviti u providnu foliju i ostaviti da se odmori u frižideru bar 1 sat.

7 komada većih jabuka Granny Smith ili nekih kiselijih, oljuštiti i narendati na krupno rende. Preliti sokom od pola limuna ili pomorandže. Promesati i ostaviti da odstoje i puste sok.

Za I fil: U posudu sipati 1 šolju kristal šećera, 4 kašike brašna, 4 dl kisele pavlake i 2 cela jajeta i sve dobro umutiti viljuškom. Još jednom - šolja je od 2 dl.

Mrvičasto testo: 60 g maslaca umesiti sa 1/2 šolje šećera, 1/2 šolje brašna, 1 kašičicom cimeta i 1/4 kašičice djumbira u prahu, treba da se dobije sipkavo, mrvičasto testo. Ostaviti ga uvijeno u frižideru dok na njega ne dodje red.


Pleh za pitu prečnika 30 cm podmazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje. Testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati tako da bude veličine pleha ali da prelazi i preko ivica. Višak testa odstraniti tako sto ćete preko ivica preći oklagijom. Testo po dnu na par mesta izbockati viljuškom.


Preko testa sipati fil od kisele pavlake. Jabuke dobro ocediti i posuti preko fila. Mrvičasto testo posuti preko jabuka ili ako vam je lakše narendajte ga na krupno rende. Pitu peći na 180C oko 45-50 min. Treba da malo porumeni odozdo, a ivice se potpuno odvoje od pleha. Gotov kolač po želji možete posuti sa malo prah šećera i vanile. Naravno, umesto jabuka možete koristi i bilo koje drugo voće ali se pita tada neće zvati ovako!


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар