четвртак, 27. фебруар 2025.

Svinjski vrat u sosu od žalfije i belog luka


Ako redovno pratite blog, onda ste verovatno uočili da imam nekolliko recepata sa svinjskim vratom. Po mom mišljenju to je divan komad mesa, sočan, mastan i ukusan, a ukoliko se pripremi na pravi način, bude toliko mek da se topi u ustima. Ovaj recept mi je poodavno sačuvan na Pinterestu, samo sam ga malo izmenila. Pa, ukoliko niste alergični na jaku hranu, obavezno ga isprobajte. Priprema zahteva izuzetno malo vašeg vremena, mada je ipak potrebno nekoliko sati da se meso polagano ispeče. Ali zato, prste da poližete!

Potrebno je:
svinjski vrat u komadu, oko 1,5 kg
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike sitno seckane žalfije
2 čena sitno seckanog belog luka
oko 100 g sitno seckane pršute 
so, biber
1 dl belog vina
1 dl goveđeg bujona (ili vode)
1 cela glavica belog luka
1 kašika gustina / brašna

Prilog: pire krompir + bareno povrće po izboru

Još sličnih recepata:















Svinjski vrat očistite od žilica i posušite ubrusom. Zasecite ga na šnicle debljine 1-1,5 cm vodeći računa da ga ne isečete do kraja, nek ostane kao lepeza. Posolite ga i pobiberite ravnomerno. Stavite ga u odgovarajući pekač / pleh.

Posebno izmešati maslinovo ulje, seckanu žalfiju, seckani beli luk i sitno seckanu pršutu (ja sam dodala i malo sitno seckane domaće dimljene slanine, neće da škodi!).  Time ravnomerno napuniti vrat, što ostane utrljati po površini mesa. 


Odseći vrh glavice belog luka, koliko da malo zasečete svako čene. Preliti je s malo maslinovog ulja, uviti je u alu foliju i spustiti pored mesa. U pleh uliti belo vino i goveđi bujon, ako nemate bujon, može i obična voda. Pekač poklopiti ili dobro uviti alu folijom. Ubaciti u rernu prethodno zagrejanu na 150 C. Sve peći 3-4 sata, može i duže, ne čačkati temperaturu, ne otkrivati meso, neće zagoreti jer em ima dovoljno tečnosti, em će još i samo da pusti masnoću. 



Kod mene odmah sve puta dva ;) 

Na kraju pečenja skinuti foliju, izvaditi beli luk. Kratko zapeći meso na jačoj vatri, koliko da malo porumeni. Izvaditi ga i ostaviti sa strane da odmori. 

Meni se u plehu skupilo poprilično masnoće koju sam jednostavno odlila. Ostavila sam samo onoliko koliko mi je bilo potrebno za saft. Pleh sam prebacila na ringlu, u saft sam istisnula onaj pečeni beli luk, malo ga ispasirala a zatim dodala jednu kašiku gustina / brašna. Sve sam mešala koliko da se dobije fin, ređi saft, po potrebi dodati još  malo belog vina i ostaviti ga da se ukrčka dovoljno da ispari alkohol. Po ukusu dodati soli i bibera. 

Meso pažljivo iseći na šnicle i vratiti u saft, ostaviti sve na sasvim tihoj vatri, na ringli, da se još malo ukrčka, dovoljno je par minuta. 

Služiti uz pire krompir a po želji dodati i neko bareno povrće (kao, hranimo se zdravo, balansiramo ishranu;). Sve obilno preliti saftom, ma nek ide život! 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.   

 

Нема коментара:

Постави коментар