Vrlo je jednostavno napraviti ih ukoliko već unapred imate pripremljen džem :). A ni taj džem nije nukleana fizika, ukoliko pravite manju količinu bude prilično brzo gotov. S obzirom da je upravo sad sezona citrusa, cena pomorandži je sasvim prihvatljiva pa možete sebe počastiti jednom turom ovog džema, spakovati ga u manje teglice, a zatim ga iskoristite bilo za ove praline bilo za banini keks koji je vrhunski s njim, apsolutni favorit gdina Đ, a možete ga staviti i u jafa ili marcipan rolat! Od svih pralina koje sam pravila prošli vikend (5 različitih) on se najviše uhvatio baš za ove.
Potrebno je za oko 40-45 komada pralina:
250 g crne čokolade
2 kašike ulja
oko 2 kašike džema od pomorandže
Recept za džem od pomorandže pogledajte ovde uz napomenu da sam za ovu priliku pravila pola mere, i ostalo ga još poprilično.
Silikonski kalup za praline pre punjenja čokoladom ubacite nakratko u zamrzivač, tako će se onaj prvi sloj čokolade lakše uhvatiti.
Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu sa 2 kašike ulja. U kalup naneti tri sloja čokolade, nakon svakog nanošenja kalup vratiti na par minuta u zamrzivač da se čokolada stegne. Čokoladu nanosim slikarskom četkicom br. 10 (širina 1 cm), mada taj postupak možete odraditi i na sledeći način: kalup napuniti čokoladom do vrha, a zatim višak čokolade istresti na papir za pečenje, kalup ponovo na hladno, a onaj višak čokolade jednostavno vratiti u šerpicu i ponovo malo zagrejte. Postupak ponoviti još dva puta. Pravo da vam kažem, drugi način je brži i jednostavniji, ali mi je prvi draži jer ne napravim lom u kuhinji, jednostavno sam smotana za neke stvari i tačka :)
Praline puniti do pola džemom, tako što ćete ga sipati u kesu za zamrzivač i odseći joj ćošak - tako mi najlakše i najurednije. Napunjeni kalup blago udarite o površinu da se fil slegne a zatim ostatkom čokolade napuniti praline do vrha. Ostaviti ih desetak minuta u zamrzivaču da se čokolada dobro stegne a zatim ih pažljivo istisnite iz kalupa.
Još recepata sa džemom od pomorandže:
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар