Mnogo volim ovakve supice pune povrća, pa još ćuftice i griz knedle - po ovako hladnom vremenu znaju da mi budu komplet obrok. Kao osnovu za ovu supu možete da koristite bilo koji bujon pa da u njega dodate ćuftice i knedle ili rezance, ili pravite ovako kao ja:
Potrebno je za supu:
3 l vode
3 l vode
2 kašike ulja
4 krupnije šargerepe
1/2 većeg celera
2 paškanata
3 peršuna
1 manja glavica crnog luka
3 karanfilića
2 lista lovora
1 krupniji krompir
so, biber
4 krupnije šargerepe
1/2 većeg celera
2 paškanata
3 peršuna
1 manja glavica crnog luka
3 karanfilića
2 lista lovora
1 krupniji krompir
so, biber
Za griz knedle:
1 jaje
4 savršeno ravne kašike ulja (28 g)
8 savršeno ravnih kašika pšeničnog griza tip 400 (40 g)
trun soli
Za juneće ćuftice:
100 g mlevene junetine
1 tanka kriška hleba
malo mleka
2 kašike sitno rendanog krompira
malo umućenog jajeta
so
biber
trun aleve paprike
malo belog luka u prahu
so
biber
trun aleve paprike
malo belog luka u prahu
malo ulja
U šerpu u kojoj ćemo i kuvati supu sipati malo ulja, koliko da dno nije suvo. Jednu tanku krišku hleba potopiti u malo mleka, ocediti je i usitniti u mleveno meso. Mesu dodati 2 kašike sitno rendanog krompira (ne cediti ga), so, biber, alevu, beli luk u prahu i otprilike 1/3 umućenog jajeta. Sve dobro izmesiti rukom, nek se sastojci fino sjedine. Jajeta dodajem otprilike, da smesa ne bude previše retka. Ako preterate, dodajte malo prezli, pokupiće višak tečnosti. Ostavite jedno petnaestak minuta na hladnom, a zatim oblikovati ćuftice veličine krupnijeg lešnika. Valjati ih u brašno, višak brašna otresti. Ćuftice pržiti na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana. Izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Svu zelen za supu očistiti i oprati. Jednu šargerepu sitno izrendati. Crni luk očistiti ali ostaviti jedan sloj ljuske, oprati ga, prepoloviti i zapeći na ringli, na laganoj vatri, koliko da porumeni i da se zastakli. Luk ne ljuštim do kraja jer ljuska daje lepu boju supi.
U istu šerpu (ne prati je) dodati još malo ulja, jedno 2 kašike a zatim i sitno rendanu šargarepu. Propržiti kratko, koliko da šargarepa pusti boju. Naliti vodu i dodati sve ostale sastojke. Ako imate pripremljen bujon odranije (naročito ako je goveđi ili juneći) dodajte njega umesto jednog dela vode. Kuvati na laganoj vatri jedno 45 minuta, nek sve povrće lepo omekša. Nako toga povrće izvaditi i po želji ga ispasirati i vratiti u supu. Ja krompir ne vraćam, samo ga posolim pojedem u slast! Izvaditi i karanfilić, ako ostane zna da pusti prilično intenzivan ukus, ali bez njega mi nijedna supa ni čorba nisu tako ukusni! Dodati začine, po ukusu.
Za griz knedle umutiti u činiji jedno jaje sa trunkom soli. Dodati 28 g ulja i mutiti viljuškom da se sjedini. Zatim dodati 40 g pšeničnog griza, još malo umutiti i ostaviti da odstoji jedno 5-7 minuta.
Detaljan recept za griz knedle pogledajte ovde:
Supa nek lagano vri. Kašičicom vadite male knedle i ubacujte u supu. Kad isplivaju na površinu nek se kuvaju još jedno desetak minuta na tihoj vatri, poklopljene. Pred kraj kuvanja dodati ćuftice, nek se i one malo ukrčkaju. Gotovu supu posuti peršunom.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар