уторак, 2. фебруар 2021.

Portugalska torta s pomorandžama


Ima li još koja na kugli zemaljskoj da mužu slavi rodjendan pola meseca?! Ima li, sad  da vas vidim!!! Za onu prvu proslavu pala i rodjendanska torta, bez svećica doduše, jer ko će još i s požarom da se mlati po ovoj koroni... 

Ovu torticu sam već pravila a ima i recept samo što su u pitanju bili minjoni :) pa ću staviti link i na njih, čisto da bacite pogled i vidite šta sam tamo to muljala. Recept je sa Coolinarike i reći ću vam samo jednu stvar: ovo je jedna izuzetno nežna i fina torta, za one koji nisu baš ljubitelji jakih i slatkih čokoladnih torti. Takodje ću vam dati dva načina pripreme fila, pravila sam oba i oba su mi fina ali je onaj komplikovaniji naravno i finiji. 



Potrebno je za 1 koru (peku se dve iste ali se seku na pola da bi dobili 4):

4 jajeta

125 g šećera

1 kesica vanil šećera 

sitno rendana kora od 1/2 veće pomorandže

100 g mekog, belog brašna

4 kašike mlake vode

Fil (onako kako sam ga pravila za ovu tortu):

1 l mleka

8 žumanaca

8 kašika šećera

2 kesice vanil šećera

120 g gustina (ili pola brašno / pola gustin)

200 g maslaca

50 g mlevenih, nepečenih lešnika

3 dl mlečne slatke pavlake

Za ukrašavanje: 

1 dl mlečne slatke pavlake

kandirana pomorandža (ništa lakše!)

- originalan recept možete pogledati ovde: Portugalski kolač s narančama

- recept za minjone možete pogledati ovde: Minjoni s pomorandžom

Za tortu će vam trebati kalup prečnika 26 cm, ako koristite veći, samo će biti nešto niža ali ništa strašno. I ovako je baš visoka! Dno kalupa obložite papirom za pečenje, stranice ne premazujte ničim kako se kora pri pečenju ne bi skupila. Rernu zagrejati na 180C.

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca dobro umutiti, dodati šećer i vanilu, zatim žumanca, koricu pomorandže i brašno. Na kraju dodati i 4 kašike mlake do tople vode. Testo izručiti u kalup i peći  15-tak minuta na 180C. Kora treba blago da porumeni, ali i da bude čvrsta na dodir. Pečenu koru ostaviti da se prohladi u plehu, pažljivo je nožem opkrojiti i odvojiti od stranice kalupa i izvaditi. Ostaviti da se sasvim ohladi, ukloniti papir za pečenje i preseći je vodoravno na dve kore. Na isti način pripremiti i drugu koru. 



Pripremiti lončić za kuvanje na pari. Zagrejati u njemu jedno 7 dl mleka. Dobro umutiti žumanca sa šećerom i vanilom, dodati gustin i ostatak mleka. Izručiti u zagrejano mleko i kuvati na pari jedno 10-tak minuta, kad provri prilično brzo bude gotovo. Fil treba da bude gustine kuvanog pudinga. Ohladiti ga uz stalno mešanje ili preko fila staviti streč foliju tako da sasvim naleže na površinu fila (tako se neće stvoriti pokorica). 

Umutiti 200 g omekšalog maslaca i sastaviti sa sasvim hladnim filom. Dodati i 50 g nepečenog, mlevenog lešnika. Stavljam nepečen jer sam probala i s pečenim i ta kombinacija mi s pomorandžama i nije nešto posebno. 

Umutiti svih 4 dl slatke pavlake. Odvojiti otprilike 1/4, to će biti šlag za ukrašavanje.  Preostali šlag dodati u fil i sve dobro umutiti - fila će biti ohohoho!

 Svaku koru ravnomerno nafilovati, onako bogato, a tortu i okolo možete premazati ostatakom fila. Odozgo je ukrasiti šlagom i kandiranim pomorandžama. 

A što se tiče tih kandiranih pomorandži, priča je sledeća: jednu pomorandžu iseći na kolutove debljine 5-6 mm, možda i malo deblje. Kolutove ubaciti u šerpicu, naliti vodom i kuvati do ključanja. Vodu odliti i naliti još jednu. Kad provri i drugi put, pažljivo izvaditi pomorandže, vodu prosuti a u šerpicu sipati jedno 150-200 g šećera i 1,5-2 dl vode. Kad provri, ponovo vratiti kolutove pomorandže, smanjiti vatru i kuvati dok voda ne uvri i ne stvori se gust sirup. Kolutove izvadim na papir za pečenje i ostavim ih da se dobro prosuše, može i dan-dva, može i duže. A možete ih uvaljati u kristal šećer i odmah ih koristiti. Ovakve pomorandže su mi toliko dobre da ih mogu pojesti tonu, bez ičeg! Takodje, ovako pripremljene mogu dugo stajati, bilo na vazduhu bilo u tegli nalivene istim onim sirupom u kom su se kuvale, pa bi, u tom slučaju, imali nešto kao slatko od pomorandži. 


Gotovu tortu ostaviti na hladnom da se stegne, ukusi da se fino prožmu, a i da bi, brate mili, mogla lakše da se seče. A seče se sama od sebe :) 


I za kraj napomene:

- ostadoh vam dužna drugi način pripreme fila, a to je i način na koji je pravljena torta u originalu. Naročito je zgodan za one kojima se želudac prevrće na sam pomen kuvanja fila na pari. Dakle za taj fil bi vam trebalo sledeće: 

1 l mleka, 

2 kesice pudinga od vanile (80 g)

8 kašika šećera

200 g maslaca

4 dl slatke pavlake (isto kao i gore u fil idu 3 dl a 1 dl za ukrašavanje)

4 kašike mlevenih lešnika

po želji još rendane korice od pomorandže

Ako od ovoga ne znate kako sa skuvate fil, 'bem mu život, i to ću da objasnim: u šerpi sa debljim dnom zagrejati 7 dl mleka. Prašak za puding izmešati sa šećerom i ostatkom mleka, sastaviti s onim vrelim mlekom i kuvati dok se ne skuva. Ohladiti. Dodati dobro umućen maslac. Dodati 3 dl umućene slatke pavlake. Dodati lešnik. Dodati sitno rendanu koru pomorandže, ako želite. Time filovati kore. 



- druga napomena vezana je za ananas. Kakav sad ananas, sunce ti poljubim, torta je s pomorandžama, nigde ananasa nema u sastojcima, tiš' sad još i ananas negde zgurati, de ne preteruj majke ti! Ali moram, MORAM i ananas da dodam! Dakle, uzmete 1 veću konzervu ananasa (mislim da je od pola kila ili malo više), ocedite voće, iseckate ga na sitno i pospete ga preko svakog reda fila. Ili samo po sredini. Ili na dve kore. AMAN, pospite fil ananasom kako god želite! Kore čak možete malo i da natopite tim sokom od ananasa, ništa im neće faliti. A ova Portugalska torta s pomorandžama će tad dobiti još na ukusu. Kad malo bolje razmislim, vrhunska je i tako i ovako! 💗💗💗






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  



 





Нема коментара:

Постави коментар