субота, 23. новембар 2019.

Minjoni s pomorandžom


Evo ih konačno i uslikani, toliko puta pravljeni što kao tortičica, što kao minjoni, ali uvek u žurbi nestajali. Još pre par godina sam na Coolinarici pronašla recept za Portugalski kolač s narandžama i svideo mi se još na čitanje, što je i te kako obećavalo da će ukus prevazići moja očekivanja. I tako je i bilo. Kora se jedva može nazvati korom koliko je nežna i vazdušasta a fil, koji sam ipak pravila po svom, je divna kombinacija poslastičarske kreme s dodatkom rendane pomorandžine kore i mlevenih lešnika. 




(izvorni recept) 
Potrebno je za koru:
4 jajeta
125 g šećera
1 kašičica vanil šećera
sitno rendana kora od jedne pomorandže
100 g mekog belog brašna
4 kašike tople (ne vrele) vode

Za fil:
2,5 dl mleka
3 žumanceta
2 kašike šećera
2 kašike gustina ili brašna
50 g omekšalog maslaca
1 dl slatke pavlake / mlečne
sitno rendana kora od 1/2 pomorandže
2 kašike mlevenih lešnika

Za glazuru:
150 g bele čokolade
6-7 kašika ulja

Za ukrašavanje:
perlice, ružice, mlečna čokolada ili ovako kao ja, kandirana korica pomorandže 



Prvo kako napraviti minjone a na kraju šta uraditi da bi dobili Portugalski kolač.

Pripremiti veliki pleh od rerne dim. 35x45 cm, obložiti ga papirom za pečenje. Rernu uključiti da se zagreje na 180C.

Odvojiti žumanca od belanaca, belanca umutiti da budu penasta, čvrsta. Dodati šećer i vanilu i mutiti minut-dva da se šećer sasvim rastopi. Dodati žumanca, zatim brašno, sitno rendanu koru jedne pomorandže i na kraju umutiti i 4 kašike tople vode. Testo izručiti u pleh i peći ga 20-tak minuta na 180C. Kora treba fino da porumeni sa svih strana i da je površina čvrsta na dodir.

Pečenu koru sa sve papirom za pečenje izvaditi iz pleha i ostaviti da se sasvim ohladi. Preseći je na pola po široj strani tako da dobijete dve kore.

Umutiti 3 žumanceta sa šećerom, gustinom i koricom pomorandže. Dodati mleko i mutiti da ne bude grudvica. Sipati u sud za kuvanje na pari (ili eventualno u neki sud s debljim dnom) i kuvati dok se ne zgusne, jedno desetak minuta. Treba da bude gustine pudinga. Fil prekriti streč folijom tako da naleže na njega i ostaviti ga da se sasvim ohladi ili ga ohladiti uz mešanje, kako se ne bi stvorila tvrda pokorica.

Umutiti omekšali maslac. Posebno umutiti slatku pavlaku ali da nije do kraja umućena već tek blago. U fil prvo umešati maslac a zatim dodati pavlaku i 2 kašike lešnika i nastaviti s mućenjem dok se fil sasvim ne ujednači. Pavlaka će tim mućenjem taman biti umućena kako treba, imaće potrebnu gustinu.


Donju koru premazati filom, preko staviti drugu koru, blago je pritisnuti, fil koji je izašao sa strane zamazati okolo kako bi bilo što manje okrajaka. Sve ostaviti na hladnom da se dobro stegne, najbolje bi bilo da odstoji tokom noći. Kolač iseći na kocke dimenzija 3x3 cm, otprilike.

Na sasvim tihoh vatri otopiti belu čokoladu i dodati joj ulje. Ulja dodavati onoliko koliko je potrebno da čokolada lepo klizi preko kolača kad se preliva.

Svaku kocku možete preliti belom čokoladom ali napominjem da se čokolada neće zadržati na preseku fila jer u njemu ima maslaca, tako da je nepotrebno kolač zalivati i zalivati čokoladom, dovoljno je da je prelije samo preko gornje površine. Isto tako kolač možete samo da umočite u čokoladu.

Ukrasite ga po želji. Ja volim jednostavno pa sam ih samo ukrasila kandiranom koricom pomorandže.



E, a sad ono što se tiče Portugalskog kolača, a ne minjona: koru pravite sve isto, samo pečete u kalupu prečnika 24-26 cm. Hladnu koru presecite horizontalno na pola. Fil pripremite od duple mere svega, polovinom fila premažite koru, ostatkom fila premažite tortu odozgo i sta strane. Eventualno sa strane možete premazati i umućenom slatkom pavlakom (2 dl pavlake) Pospite mlevenim lešnicima, ostavite da se dobro ohladi pa secite!

Ovaj minjon je lagan kao pahulja, nežan kao pahulja, izgleda delikatno kao pahulja, ali mu je ukus skroz moćan! Uživajte! <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  


Нема коментара:

Постави коментар