недеља, 7. фебруар 2021.

Kolač s makom

 

Ok, ovo je definitivno jedan od onih jednostavnih, jeftinih, porodičnih kolača za koji bukvalno može da se kaže da ne postoji osoba koja ga ne voli. Jer nema tu šta da se ne voli. Sem ako niste ljubitelj maka, a tu već ne mogu da vam pomogonem jer, da bih vam pomogla, morala bih da razumem kako to ddjvla postoji neko ko ne voli mak!!!???

Možda će vam biti čudno da su mere date u decilitrima, ali tako mi jednostavnije a brate i ne lupam glavu koju sam tačno šolju koristila. Ovako lepo sve premerim mericom i nema greške. Zato:

Potrebno je za testo:

3 jajeta

4 dl šećera 

2 dl ulja

4 dl jogurta

7 dl mekog belog brašna

100 g mlevenog maka

1 kesica praška za pecivo

1  kesica vanil šećera

Po želji:

vreo kolač možete premazati nekim kiselijim džemom ili, kao ja u ovom slučaju, malo zagrejanim čokoladnim kremom

Čokoladna glazura:

100 g čokolade

4 -5 kašika ulja

ili napraviti ganaš od 2 dl slatke pavlake i 150 g čokolade

Nakon  brojnih varijanti ovog kolača, ova s čokoladnim kremom je nekako najviše po mojoj volji. 

Rernu zagrejati na 180C. Pleh dim. 25x35 cm (ili približno) obložiti papirom za pečenje. Pomešati šećer i vanilu a brašno sa praškom za pecivo. Jogurt i ulje možete meriti direktno pri mućenju. 

Odvojiti žumanca od belanaca. Prvo dobro umutiti belanca, nek budu penasta i čvrsta na dodir. Žice miksera nije potrebno prati nego samo nastavite da mutite žumanca u drugom sudu. Dodajte im šećer i vanilu, zatim premerite i dodajte jogurt i ulje, na kraju umešajte brašno sa praškom za pecivo. Ne zaboravite i mak! U ovu smesu lagano varjačom umešati sneg od belanaca vodeći računa da testo ostane vazdušasto. Izručiti ga u pleh i peći jedno 30-40 min na 180C, odnosno dok kolač ne porumeni i postane čvrst na dodir. Zabodite čačkalicu u sredinu, ako izadje suva, kolač je pečen. 

Ako želite, vreo kolač (ne vadite ga iz pleha) premažite džemom od kajsija, jako je fin i džem od pomorandži, a možete i ovako kao ja, kolač premazati zagrejanim čokoladnim kremom (nutela ili slično) i ostaviti da se kolač sasvim ohladi. 


Glazuru možete napraviti na dva načina:

1. na sasvim tihoj vatri otopite 100 g čokolade i dodajte 4-5 kašilja ulja, čokolada treba da bude fino tečna. Time prelijte ohladjeni kolač.

ili

2. zagrejte 2 dl slatke pavlake (lepša je mlečna ali ako je nema, a uglavnom je nema, onda može da posluži i bijna) sa 150 g izlomljene čokolade. Mešajte da se čokolada rastopi ali vodeći računa da pavlaka ne proključa. Time preliti kolač. 


Testo takodje možete izručiti u veći kalup za kuglof i tako da peći, možda tek malo duže je je kalup daleko dublji od pleha, pa povedite računa da kolač ne pregori po površina a ostane živ u sredini. Da bi to izbegli, jednostavno ga prekrijte folijom na pola pečenja a opet čačkalicom proverite da li je pečen. 

Za kraj, napomenula bih samo da je kolač odličan i ukoliko ga samo pospete prah šećerom, sve zavisi od toga šta više volite. Secite ga na kocke otprilike 4x4 cm a isečen kolač čuvajte pokriven ili uvijen u streč foliju, nije bog zna koliko fin kad se sasuši. Ako ikad dodje do toga. A sumnjam 💓💓💓

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  





Нема коментара:

Постави коментар