понедељак, 11. јануар 2021.

Žerbo torta


Raznih torti pod ovom nazivom ima ali opet imaju jednu stvar zajedničku a to je taj preliv od karamelizovanog šećera. Ima par godina kada sam za slavu spremala ovu tortu po receptu sa bloga Gaga u kujni, ali samo je tada bila kao kolač. Na žalost, te količine nisam tad zapisala kao što ne zapisah ni samu pripremu, tako da ćete ovde imati samo tortu. Ali ne bilo kakvu tortu, nego onu pravu, domaćinsku. Pročitah nedavno izjavu jedne domaćice da recept čita samo do onoga "žumanca skuvati na pari"  ,tu se razljuti a nekad i rasplače hahahahaha, ali bez tog fila kuvanog na pari po mom mišljenju nema ni prave torte! Zato, spremite se, ovde ima svega i svačega :)



Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):

3 belanceta

50 g šećera (3 kašike)

1 kašičica soka od limuna

60 g mlevenih oraha (6 kašika)

1/2 kašičice vanil šećega

1/2 kašike mekog, belog brašna

I fil (karamel preliv):

250 g šećera (u originalnom receptu ide 350 g)

II fil (čokoladni preliv):

200 g čokkolade

100 g maslaca (margarina)

III fil (baš fil):

12 žumanaca

180 g šećera (12 kašika)

100 g čokolade

250 g maslaca

Dno okruglog kalupa prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje, stranicu ne premazivati ničim kako se kora pri pečenju ne bi skupila. Rernu zagrejati na 180 C.

Sva žumanca odvajati u jednu vanglu. Posebno umutiti 3 belanceta, dodati šećer sa vanil šećerom i 1 kašičicu soka od limuna (ja to odokativno, stisnem limun i to mu je što mu je), mutiti da se šećer rastopi, dodati brašno a na kraju lagano, varjačom umešati orahe. Smesu izručiti u pleh i peći desetak minuta na 180C, kora treba blago da porumeni i bude čvrsta na dodir. Pečenu koru izvaditi iz pleha sa sve papirom (pažljivo opkrojiti nožem izmedju kore i pleha) i ostaviti da se ohladi. Sa hladne kore ukloniti papir. Na isti način pripremiti i preostale 3 kore. 


Filove spremati sledećim redosledom:

Za fil pripremiti lončić za kuvanje na pari (ajd da vidim ko se sad iznervirao i ko plače!). Dobro umutiti žumanca sa šećerom, da pobele. Izručiti ih u lončić i kuvati na tihoj vatri jedno 20-tak minuta. Ako imate pravi lončić za kuvanje na pari, dovoljno je fil promešati s vremena na vreme a i brže se skuva. Ukoliko ga kuvate u dve šerpe, jedna iznad druge, postupak će duže trajati a i moraćete više da mešate. Fil je kuvan kad na dnu šerpe ostane jasan trag varjače. Dodajte čokoladu i izmešajte da se rastopi. Sklonite s vatre, preručite u neki drugi sud gde će se fil brže ohladiti. Možete ga mešati da se ne bi uhvatila pokorica ili ga prekriti streč folijom ali tako da sasvim naleže na fil. Ja u lončić jednostavno dodajem hladne vode i mešam par minuta, tako mi se najbrže ohladi. Posebno umutiti maslac i dodati ga u hladan fil. 

na početku kuvanja, i na kraju

fil i maslac :) 

Na sasvim tihoj vatri rastopiti čokoladu s maslacem. 

250 g šećera karamelizovati da dobijete lepu boju ćilibara. Kore postavite jednu do druge i ovim karamelom premazati brzo svaku koru. Ne brinite, neće se tako brzo stegnuti. Ako se i malo stegne, vratiti šerpu kratko na vatru kako bi se šećer opet rastopio ali vodite računa da ne pregori. Ostavite da se karamel stegne pa preko premazati jednak sloj čokolade. Najlepšu koru ostavite da bude na vrhu torte. 


karamel preliv

Svaku koru sem poslednje premazati jednakim slojem fila od žumanaca. Malo fila (2-3 kašike) možete ostaviti da tortu zamalterišete okolo i malo je nacifrate odozgo. Ja sam ovu moju po ivici posula listićima badema, ako još neko ne zna, eto sad ću da ponovim Jopet - mrzim malterisanje torti! 

radna, noćna fotka

I tako, očas posla sve gotovo, torta spakovana, složena, namontirana, pa stavljena u frižider da se dobro ohladi, stegne a bome i da se ukusi lepo sjedine. Kad torta odstoji, karamel preliv će malo da popusti, ali neće cureti nego će ga upiti kore, ali ipak će ga ostati dovoljno da hrska pod zubima, što je skorz njami. Odlično se seče, bez obzira na čvrst karamel, možda tek ako je sloj negde deblji, pa ćete morati malo nožem da testerišete, ali to je ništa naspram zadovoljstva! 



Ono što je najbolje, torta nije velika ali čak ni ja ne mogu da pojedem više od dva taaanka parčeta, pa je itekako dovoljna i za desetak-dvanaest izuzetno ješnih osoba. A garantujem i da će da pretekne :) 

I na kraju par trivija: 

- i mama i ja smo, bez ikvog dogovora, nagoveštaja ili usputne priče, za ovaj Božić pravile Žerbo, samo ona onu golemu od 18 jaja u plehu dim. 35x25 cm i sa žutim filom, dok sam ja ovu darkersku verziju. A čak se ne sećam da je Žerbo ikad ranije pravila :) 

- gdin Đ je oduševljen, a čak i nije ljubitelj jakih, čokoladnih torti. Vala ako nije na svaki zalogaj rekao da je vrhunska, nije ni jednom! 💓💓💓



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. è una tale gioia leggere i tuoi post. Ottimo lavoro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. grazie mille Greta, sono contento che ti piaccia! Tanti saluti da Belgrado e spero che Google abbia fatto un buon lavoro con questa traduzione :)

      Избриши