субота, 2. јун 2018.

Pileća džiga na paprikama i luku


Ovo je definitivno, ali definitivno, najbolja pileća džiga, bar što se gdina Dj. tiče. Ja priznajem: ovo ni probala nisam. Pravila sto puta ali nikad ni u iskušenje nisam pala da probam jerbo pileću džigu ne volem. I tačka. Pa sad vi vidite... Inače kad god vidim u mesari da ima sveža džiga oko ručka se uopšte ne dvoumim, kupim po kile, bude za gdina a i za mačke :))) I još jedna stvar, ovo je stvarno jeftinoća od ručka a i spremi se očas posla! 


Potrebno je za 2 osobe:
(original recept) 
500 g sveže pileće džige (jetrice)
2 krupnije glavice luka
3 paprike, sveže, iz zamrzivača ili pečene (ovaj put pečene)
jedan čen belog luka
pola listića lovora
so i biber
1 čaša kisele pavlake ili 1-1,5 dl mlečne slatke pavlake
peršun


Džigericu očistiti od žilica i masnoće, ostaviti je u krupnim komadima. Na malo ulja je isprižiti, onako kako već volite, slabije pečeno ili reš kao za gdina Dj. Posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja. U istom tiganju ćemo pržiti i povrće te ga ne gurajte odmah u sudoperu!

Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Papriku (koju god da koristite) iseckajte na trakice debljine 1 cm, beli luk protisnite kroz presu ili ga dobro usitnite.

Da se vratimo onom tiganju... ako je potrebno dodajte još trun ulja, pa prvo dobro prodinstajte luk, neka blago porumeni. Zatim dodajte paprike pa kad i one budu gotove dodajte beli luk i pola listića lovora. Posolite i pobiberite po ukusu. Vatru sasvim smanjiti pa umešati i 2 dl kisele pavlake. Nek se pavlaka sasvim rastopi.

Na tanjir prvo sipati povrće, preko složiti džigericu. Sve posuti peršunom.


U originalnom receptu stoji da se koristi slatka pavlaka. I verujem da je ukus daleko bolji nego sa kiselom ali doći do prave slatke pavlake ovde nekad zna da bude pravi poduhvat! Naročito uzimajući u obzir činjenicu da pravu pavlaku proizvodi samo Imlek, sve ostalo su one biljnog porekla. Tako sam, što se ovog jela tiče, od slatke definitivno digla ruke i najčešće koristim kiselu, nje bar ima svuda da se kupi!

Za salatu može i samo sir (nama je sir sve pa i salata), a može i neka salata koja vam paše uz ovo. Ja tu ne mogu da vam pomognem, ni probala nisam! <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  






Нема коментара:

Постави коментар