среда, 4. октобар 2017.

Čokoladni minjoni s kafom

Minjoni su za mene uvek bili prava misterija, gledaš ih onako lepe, nežne, ugladjene, prefinjene, prosto ti žao da ga uzmeš i zagrizeš, a još se i pitaš šta se to krije iza one glazure od čokolade, fondana ili šećera, koliko korica, kakav je to ukus, miriše li na limun, nije li to trunčica kafe ili amareta koja se krije u sredini... Uživala sam dok sam ih pravila!

Potrebno je za korice:
6 jaja
140 g šećera
60 g mekog belog brašna
30 g tamnog kakaoa
30 g istopljenog maslaca

Fil: 
400 ml mleka
4 kašike šećera
50 g gustina
1 kašika kakaoa
1 kašika instant kafe ili kapućina
100 g maslaca

Preliv:
200 g čokolade
6 kašika ulja

Rernu uključiti na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. 

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti penasto, dodati šećer. Kad se šećer rastopi dodati i žumanca. Brašno i kakao prosejati i dodati u testo. Na kraju umešati i rastopljeni, prohladjeni maslac. Testo sipati u pleh, pažljivo ga i ravnomerno rasporediti, kora i treba da bude tanka. Peći je desetak minuta na 180C, kad ivice počnu da se odvajaju od papira, kora je gotova. Izvaditi je iz pleha sa sve papirom, ostaviti je da se prohladi tek minut-dva pa je iseći po široj strani na tri jednake trake. Pažljivo ukloniti papir a korice ostavite da se sasvim ohlade. 

Pripremiti sud za kuvanje na pari. U njemu zagrejati 3 dl mleka. Posebno sastaviti šećer, gustin, kakao i kafu sa ostatkom mleka i sve dobro razmutiti da nema grumuljica. Kad mleko u šerpici provri, lagano dodati smesu uz stalno mešanje. Kuvati jedno desetak minuta, fil treba da bude gust kao puding. Gotov fil skloniti s vatre i ohladiti, ili uz stalno mešanje ili tako što ćete preko fila nalepiti streč foliju koja će sprečiti stvaranje korice dok se fil bude hladio. Posebno umutiti maslac pa ga dodati u hladan fil. Sve dobro sjediniti. 

Na tacnu staviti koricu i premazati je trećinom fila, redjati naizmenično korice i fil. Završiti filom. Sve prekriti streč folijom i staviti na hladno, da se fil stegne, korice omekšaju a ukusu spoje. Najbolje bi bilo da ostavite kolač da prenoći tako. Zatim ga iseći na kockice 2x2 cm i svaku preliti čokoladom. 

Čokoladu rastopiti na najtišoj vatri, dodati ulje i mešati da se preliv ujednači. Svaki kolač stavljati na viljušku pa ga prelivati čokoladom pomoću kašike, iz dva-tri puta, vodeći računa da je sa svih strana lepo preliven. Malo otresti višak čokolade pa sad već minjon odložite na tacnu postavljenu papirom zapečenje da se čokolada sasvim stegne. 

Minjone zatim pažljivo odvojiti od papira, nožićem uklanjajući višak čokolade. Ukrasiti ih po želji i volji. 

Većina žena sad, kako vidi da se peče jedna kora koja se potom seče na tri šnite, ubedjena je da od tog kolača nema ništa, da će ga biti tek za pod zub. Dobićete oko 800-850 g minjona, odnosno oko 30-35 kolača, zavisi od njihove veličine a i od veličine pleha. Rekla bih da je to prilično solidna mera. U krajnjem slučaju, duplirajte meru i problem je rešen!

Minjoni su, i pored kuvanog fila sa maslacem, lagani na dodir a i ukus im je... u najmanju ruku fin. Meni, što bi se reklo, i prefin. <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар