понедељак, 2. октобар 2017.

Marcipan i Praline s marcipanom

Oduvek zaljubljenik u marcipan! Ako ste i vi jedan od njih, onda je ovo pravo mesto za vas. Ovde vam dajem recept koji sam nedavno isprobala i oduševila se jer razlike izmedju kupovnog i ovog koji sam sama napravila, gotovo i da nema. Sem cene, naravno! Jednostavno, toliko jednostavno da me sramota da se sama ovoga nisam setila. 




Marcipan - super jednostavno!

Potrebno je:
100 g blanširanih, očišćenih badema
100 g najfinijeg prah šećera
ekstrat gorkog badema
i
malo šećernog sirupa (koliko grama šećera - toliko mililitara vode)

Prvi put kad sam pravila marcipan po ovom receptu, učinio mi se presladak. Ali nije, kako sam ga koristila u pralinama od tamne čokolade, taman je dao neophodnu slatkoću. Što se ekstrata gorkog badema tiče, on je bukvalo obavezan. Ako ne nadjete taj može i ekstrat badema :) Nisam sigurna da li je potreban ako se marcipan pravi od koštica kajsije, ali kad isprobam, obavestim o rezultatima!

Ajd' sad na recept:

Ukoliko ne kupite već blanširane i očišćene bademe već se odlučite za skoro pa duplo jeftiniju varijantu zvanu sirovi badem, to blanširanje i čišćenje ćete morati svojeručno da obavite. Vodu zagrejte do vrenja, sklonite je s vatre pa ubacite sirovi badem. Promešajte i ostavite da odstoji desetak minuta. Ako se ljuska s badema lako skida (pritisnite badem s jednog kraja, jezgra treba bukvalno da se katapultira :), blanširanje je gotovo. U protivnom, šerpicu s bademom vratite još koji minut na vatru da se zagreje voda pa kasnije ponovo proverite. Odlijte vodu, očistite ljusku s badema i stavite ga da se prosuši dan-dva. U slučaju da za to nemate vremena, onda badem stavite u suv tiganj pa ga na sasvim blagoj vatri prosušite vodeći računa da ne pregori. Zatim ga sameljite na najfinije ali izbegavajte da za to koristite blender.

Pripremite sirup tako što ćete 50-tak grama šećera kratko kuvati u 50 ml vode, da dobijete sirup srednje gustine, otprilike gustine meda. Prohladite ga par minuta, da se ne bi ispekli pri mešenju. U mleveni badem dodajte prah šećer i ekstrat badema. Malo po malo dosipajte sirup uz mešenje badema rukom. Kad smesa postane glatka i elastična, ne lepi se pri mešenju i ne drobi se, nije suva, onda je marcipan gotov.

Od ove količine sastojaka dobije se nešto manje od 250 g gotovog marcipana. Malo li je?! A s njim možete da radite šta god želite. Ja ga strpala u praline. Višak pojela. Klasika.



Praline s marcipanom 

Potrebno je za 30 komada:
oko 100 grama marcipana,
150 g čokolade
6-7 kašika ulja

U receptu za Tahini praline, čokoladu rastopljenu s uljem sam sipala do vrha kalupa pa sam onda višak čokolade istresla. Ovde je drugi način: čokolada se i dalje zagreva s uljem na sasvim tihoj vatri, da se rastopi i postane sasvim tečna. Svaki kalup za praline pažljivo pomoću četkice premazati čokoladom (koristim onu slikarsku br. 12, tj. debljina četkice je 12mm, može i tanja ali dragi kupio baš tu iako sam tražila br. 10, ali ova, mnogo mu se svidela...u gvoždjari btw...). Kalupe staviti u frižider da se čokolada stegne. Ovaj postupak ponoviti još dva puta, sve ukupno kalupi se premazuju tri puta čokoladom. Zatim u kalupe pažljivo utisnuti marcipan ali ostavljajući jedno 1-2 milimetra prazno do vrha. Ostatkom čokolade napuniti praline do vrha i ponovo ih staviti na hladno da se stegnu.

Ohladjene praline pažljivo izvaditi iz kalupa. Diviti im se jedno dva minuta. Sasvim dovoljno.
Onda navaliti.

Objavim ovu fotku na fejsbuku, sve divni komentari dok jedan od moje braće nije napisao: "Kupila na meru!" Umal' ga se ne odrekoh preko novina... on će meni... 
Njami <3<3<3
Recept za marcipan je odavde: KLIK!


Opet dva recepta po ceni jednog. Bankrotiraću! E to je već zaključak s poentom!






Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар