понедељак, 9. октобар 2017.

Saher minjoni

Recept sam uredno prepisala od Lane sa bloga La cuisine creative. Samo ću ponoviti ono što su već brojne koleginice po varjači davno ustanovile: kod Lane pratiš recept i nema glavobolje! Na ove Saher kockice, ili kako sam ih ja preimenovala Saher minjone jer na minjone najviše i liče, naletela sam sasvim slučajno, isprobala i oduševila se lakoćom pripreme, ukusom i na kraju i izgledom. Prezadovoljna! A sigurna sam da ćete biti i vi ako rešite da ih napravite. 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
60 g otopljenje i malo prohladjene čokolade
60 g brašna
1 kašičica kakaoa
60 g otopoljenog i malo prohladjeno maslaca

Fil:
pekmez od kajsija, najbolje bi bilo domaći

Preliv:
200 g čokolade
6 kašika ulja




Rernu uključiti da se  zagreje na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 30x40 cm obložiti papirom za pečenje.

Čokoladu i maslac možete zajedno da rastopite pa ih ostavite sa strane da se malo prohlade. Prosejte brašno i kakao. Odvojte belanca od žumanaca, belanca umutite penasto da budu čvrsta na dodir, dodajte šećer i mutite još minut-dva da se šećer sasvim rastopi. Zatim dodajte žumanca i maslac i čokoladu. Na kraju umešajte i brašno i kakao.

Testo izručiti u pleh, vodite računa da je ravnomerno rasporedjeno. Peći ga dvadesetak minuta na 180C. Izvaditi ga iz pleha sa sve papirom, iseći ga po široj strani na tri trake (kod mene je svaka traka bila široka 13 cm) pa ih tek onda pažljivo odvojiti od papira. Ostaviti da se kore sasvim ohlade.

Koru staviti na tacnu i premazati je pekmezom od kajsija. Redjati kore i fil naizmenično. Poslednju koru ne mazati pekmezom. Blago je pritisnuti rukama kako bi se kore zalepile. Prekriti ih streč folijom i ostaviti u frižideru da se dobro rashlade.

Iseći kolačiće dim. 2x2 cm, ili ako želite veće onda - veće! Meni je ovo prava veličina za minjone.


Čokoladu rastopiti sa uljem na tihoj vatri, treba da bude sasvim tečna. Svaki kolač položite na viljušku, prelijte ga iznad šerpice s par kašika čokolade vodeći računa da čokolada sasvim prekrije kolač, viljušku par puta lagano udarite o ivicu šerpice kako bi ste otresli višak čokolade, pa preliven kolač odložite na pek papir, kasnije ćete ga mnogo lakše odvojiti nego ako ga budete stavili na tacnu ili pleh ili šta već. Pošto čitav ovaj postupak prelivanja kolača traje, biće potrebno da čokoladu par puta zagrevate, pa čim primetite da se ne sliva lepo preko kolača, vi šepricu vratite na toplu ringlu.

Minjone ostavite na hladnom da se čokolada stegne, zatim ih pažljivo odvojte od papira i uklonite višak čokolade na dnu. Onda prionite na ukrašavanje jer minjon nije minjon ako nije propisno nacifran! Prvi put kad sam ih pravila bilo je onako kao je Lana napisala u svom receptu, svaku kocku sam ukrasila čokoladom u obliku slova S pa kad se i ta čokolada stegla, sve sam poprskala s malo srebrnog praha, onog kolačarskog. Ali, na žalost, te nisam stigla da uslikam, a bili su tako leeeeepiiiiiiiii! Ove sam ukrasila rastopljenom mlečnom čokoladom (dve štangle čokolade i 1-2 kašike ulje)  i raznobojnim šećernim perlicama. Ko zna kako će izgledati sledeći put ;)

Lagani i meki, savršeno čokoladni s daškom svežine pekmeza od kajsija, pravo su zadovoljstvo za sva čula. Upisala ih na listu slavskih jer to zaslužuju. <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






4 коментара:

  1. Pravila sam ih i stvarno su predivni minjoni.

    ОдговориИзбриши
  2. Koju cokoladu koristite za glazuru,prelepa je💞
    U poslednje vremene su mi sve nesto iskvarile,samo se "zgrudvaju"

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde je Dessertina, dodajem samo ulje i ništa više, na 100 g čokolade ide oko 4-5 kašika, da bude lepo tečna. Hvala vam 💕

      Избриши