уторак, 30. мај 2017.

Slatko od višanja

Evo sedim i ova crta mi titra pred očima a ja nikako da krenem s tom prvom rečenicom. Šta da vam o ovom slatkom kažem a da već ne znate? Božanstvenog mirisa i ukusa, tamno bordo gotovo crne boje, jednostavno je savršeno da upravo njime započnete dan, kašičica slatkog od višanja i čaša sveže vode je dovoljna da moja duša zapeva dooobrooo jutrooooo, onako kao u pesmi Riblje čorbe. 

Potrebno je za tri tegle od 750 g:
2 kg očišćenih i ocedjenih višanja
2 kg šećera
2 dl vode
2 pakovanja vanil šećera



U širu šerpu sipajte šećer i prelijte ga sa 2 dl vode. Kuvajte desetak minuta, trebalo bi da dobijete redji sirup.

U sirup sipati očišćene i dobro ocedjene višnje. Protresite šerpu, mrdajte je levo-desno da se višnje ravnomerno rasporede u sirupu, najbolje bi bilo u jednom redu. Kuvajte slatko još jedno pola sata na tišoj vatri, koliko da slatko lagano vri, nikako da ključa. Slatko ne mešajte već samo s vremena na vreme protresite šerpu. Pred kraj kuvanja dodajte i vanil šećer.

Penu koja se skuplja pri kuvanju obavezno uklonite prikupljajući je kašikom.

Najlakši način da proverite da li je slatko kuvano je da jedno dve kašike slatkog sipate na tanjirić i ostavite ga na hladnom par minuta. Hladno slatko treba da bude gusto, da se od kašike odvajaju teške kapi sirupa, a ukus treba da je pun.

Kuvano skinuti s vatre i ponovo protresti da se na sredini skupi pena, pa je ukloniti. Uvezati vlažnom kuhinjskom krpom a ako je šerpa veća, onda čistim vlažnim pamučnim stolnjakom. Ostaviti da se sasvim ohladi, najbolje da prenoći.

Slatko sipati u suve, sterilisane tegle i zatvoriti ih bilo poklopcima bilo celofanom. Slatko čuvati na suvom, tamnom mestu.


Iako je ušlo u kategoriju zimnice, ovo slatko retko dočeka zimu. Za zimu je namenjeno ono od smokvi. Ili od lubendinja.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:

Постави коментар