петак, 26. мај 2017.

Koh! Oh!



Svaki put kad kažem KOH imam neodoljivu želju da dodam i OH! Jer to OH! savršeno ide uz Koh. Eto ga opet... I kad god sam ga napravila pitala sam se da li postoji osoba koja ovo ne voli, i ako postoji kako je to uopšte moguće?! Verujem da je ovo poslastica svačijeg detinjstva, uživajte i u ovom receptu ako ste svoj negde zaturili! 



Potrebno je:
6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika griza
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo

Za preliv:
1,5 l mleka
2 pakovanja vanil šećera
5 kašika šećera



Još mi u sećanju živi recept gde piše da se koh oh! peče u šerpi od 5 l! Vi ga ne morate peći u šerpi ali pripremite okrugli pleh prečnika 26 cm ili pravougani dim. 25x35 cm (u obzir dolaze i bilo koje približne dimenzije). Pleh lagano premazati uljem i posuti s malo brašna, višak brašna istresti iz pleha. Ja radije pleh dobro premažem mašću pa neposredno pred sipanje testa pleh napunim led ledenom vodom da prekrije dno. Onda vodu istresem i sipam testo. Ako ostane koja kapljica nište ne škodi.

Rernu zagrejte na 180C.

Odvojiti žumanca od belanaca. Brašno i prašak za pecivo prosejati i promešati sa grizom.

Belanca umutiti da postanu čvrsta na dodir, dodati šećer pa mutiti još minut-dva da se šećer rastopi a belanca postanu sjajna i elastična. Dodati žumanca, umutiti penasto pa isključiti mikser. Na kraju lagano varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i griz. Voditi računa da smesa ostane penasta. Sipati u pleh i peći oko 20-25 min na 180 C, testo treba fino da porumeni i da se odvoji od stranica pleha. Za svaki slučaj možete proveriti čačkalicom da li je pečeno (ako čačkalica izlazi suva onda je ok).

Pred kraj pečenja kolača pripremiti preliv: staviti mleko da proključa, zasladiti ga šećerom (navedenih 5 kašika je mera koja nama odgovara a vi je podesite po sopstvenom ukusu) obavezno dodati vanilu.

Pečenu koru odmah preliti vrelim mlekom i ostaviti da se sasvim ohladi. Zatim je staviti u frižider.





Koh oh! se jede isključivo i samo hlaaaadaaaan! Možete ga seći na komade, parčad, parčiće, kocke i trouglove, servirati s malo sezonskog voća ili ne, a ako ne planirate da ga služite gostima onda je najbolji direktno iz pleha. Velikom kašikom.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:

Постави коментар